15 juni: Heilige Vitus

15 juni: Heilige Vitus

Je zult het niet geloven, maar nu gaan we het leven leren kennen van een heilig kind. Want Vitus is niet oud geworden. Maar laten we van vooraf aan beginnen. Wat we van Vitus zeker weten, is dat hij geleefd heeft rond het jaar 300. We weten ook, dat hij als martelaar gestorven is. Veel meer weten we niet van hem. Toch hebben de mensen heel veel eerbied voor Vitus gehad. Heel veel kerken en kapellen zijn aan Vitus toegewijd. Er zijn zelfs plaatsen naar hem genoemd, zoals Sankt Vith in België. Er worden over deze heilige jongen dan ook erg veel legenden verteld. Nu weten we wel, dat legenden verhalen zijn, die niet precies zo gebeurd hoeven te zijn. Toch zit in deze legenden altijd iets waars, wat de mensen over deze heilige willen doorvertellen. We gaan nu eens naar een paar van die legenden luisteren. Ze zijn heel mooi, dus laten we maar gauw beginnen.

Vitus is geboren in Sicilië. Zijn ouders geloven niet in God. Ze laten Vitus opvoeden door een man en een vrouw die wel in God geloven. Maar dat weten de ouders van Vitus natuurlijk niet. Daar komen ze pas achter als het al ’te laat‘ is. Want Modestus en zijn vrouw Crescentia geven aan Vitus een heel christelijke opvoeding. Zo klein als Vitus nog is, hij gaat heel veel van Jezus houden. Ze zullen voor altijd dikke vrienden zijn. Wanneer de vader van Vitus hier achter komt, is hij heel kwaad. Hij probeert op alle mogelijke manieren zijn zoon tot andere gedachten te brengen. Maar niets lukt: geen mooie beloften, geen dreigementen. Dan brengt de vader Vitus naar een man, die hem desnoods de onzin uit zijn hoofd moet slaan. Wanneer de knechten Vitus willen slaan, worden hun armen verlamd. Vitus plaagt hun ook nog een beetje. Hij zegt: “Ga toch naar jullie goden, die zullen jullie wel helpen”. De knechten vragen dan of hij hun niet beter kan maken. Dan zegt Vitus: “wanneer jullie geloven in Jezus, dan zal die je beter maken”. Wanneer Vitus dan voor hen bidt, worden ze genezen.

Nu sluit men Vitus op in een kamer vol met speelgoed. Men wil proberen hem te verleiden. Wanneer de vader door een kiertje kijkt, ziet hij een zo’n helder licht, dat hij er blind van wordt. Maar nog is de vader niet tot andere gedachten te brengen. Nog liever zijn zoon laten doden als hem in de vreemde godsdienst laten. Op dat moment wordt Modestus gewaarschuwd, dat hij met Vitus en met zijn vrouw naar een ander land moet gaan. Ze komen niet ver uit de buurt van Rome terecht.

Juist dan wordt de zoon van de keizer van Rome ziek. Hij heeft een soort vallende ziekte. Niemand kan hem helpen. Dan hoort de keizer over de vele tekens die door Vitus worden gedaan. Je zult wel al begrijpen, wat er gebeurd is. De keizer laat Vitus naar het paleis halen. Vitus bidt voor de jonge prins en dan is de ziekte verdwenen. Wat zal die keizer blij en dankbaar geweest zijn. Nou, blij was hij wel, maar dankbaar? Hij vraagt aan Vitus om aan de afgoden te offeren. Natuurlijk doet Vitus dat niet. De keizer is helemaal vergeten, wat Vitus voor zijn zoon heeft gedaan. Hij laat hem, samen met Modestus in de gevangenis gooien. In de nacht is er een helder licht in de gevangenis. De kettingen van de gevangenen gaan los. Wanneer men dat aan de keizer gaat vertellen, wordt hij zo kwaad, dat hij Modestus en Vitus in een ketel kokend pek laat zetten. Maar er gebeurt niets. Allebei komen ze er weer gezond uit. Geen brandwond is er te zien. De keizer heeft echter nog meer middelen. Hij laat Vitus voor de leeuwen gooien. Maar de leeuwen lijken wel jonge poesjes. Ze gaan rustig bij Vitus liggen en likken aan zijn voeten.

Dan worden Modestus en zijn vrouw en ook de jonge Vitus op de pijnbank gelegd. Op dat moment breekt er een geweldige aardbeving los. De mensen vluchten angstig weg. Ook de keizer slaat op de vlucht. Hij roept: “Ik ben door een kind overwonnen”. De drie martelaren gaan nu naar de hemel.

Deze verhalen zijn niet allemaal precies zo gebeurd. Maar wat kunnen ze ons leren? Juist, wie een goede vriend van Jezus is, die zal ook altijd door Jezus geholpen worden. Jezus heeft Vitus geholpen om in de hemel te komen. Nu zijn ze voor altijd bij elkaar.

We vieren het feest van de heilige Vitus op 15 juni.

Goede Vader in de hemel, wanneer U dat wilt, kunnen ook kinderen heel dapper zijn. Jezus heeft de heilige Vitus geholpen om een goede vriend te blijven. Help ons ook, om altijd een goede vriend van Jezus te zijn. Amen.