30 mei: Heilige Jeanne d’Arc

We gaan een hele tijd terug in de geschiedenis. We zijn nu in het jaar 1412. In dat jaar wordt in Domrémy een meisje geboren, waar alle mensen van Frankrijk nu nog trots op zijn. En overal op de wereld kent men haar naam: Jeanne d’Arc. Ook al zijn de ouders van Jeanne d’Arc niet arm, ze wordt toch niet verwend. Ze moet flink meewerken in het huishouden. Jeanne is nooit naar school gegaan en heeft haar hele leven geen letter kunnen lezen. Hoe kan zo’n eenvoudig meisje nu zo beroemd geworden zijn? Daarover zullen we nu gaan vertellen.

Frankrijk is al heel lang in oorlog met Engeland. Er is geen koning, want de kroonprins is nog niet gekroond. Dat moet altijd in Reims gebeuren, maar daar zijn nu Engelsen de baas. Omdat er voortdurend plunderende soldaten rondtrekken wordt er bijna niet op het land gewerkt. Je kunt je voorstellen dat de gewone mensen daar veel last van hebben gehad. En nu dreigt Frankrijk deze oorlog helemaal te gaan verliezen. Het mooie land zal een deel van Engeland worden. De kroonprins gelooft zelf niet meer, dat het land nog gered kan worden. En dan gaat het onverwachte gebeuren. Het eenvoudige boerenmeisje Jeanne krijgt bezoek van twee heilige vrouwen. Het zijn de heilige Margaretha en de heilige Catharina. Dit bezoek is van te voren aangekondigd door de heilige Aartsengel Michaël. De heilige vrouwen komen aan Jeanne een opdracht brengen. Soms komen ze wel een paar keer per dag naar Jeanne toe. Het meisje praat hier met niemand over. Wanneer ze zeker is van haar opdracht gaat ze naar een belangrijke dienaar van de koning. Deze wil van de opdracht van Jeanne niets weten. Wat zou zo’n boerenmeisje voor belangrijks kunnen doen? Wat de dappere soldaten niet gelukt is, kan zo’n dom meisje toch zeker niet? Jeanne houdt vol. En dan mag ze naar de kroonprins toe. Wat valt dat bezoek tegen. De prins denkt liever aan een lui en gemakkelijk leven dan aan een gevaarlijke oorlog. Maar Jeanne heeft iets in haar stem en in haar ogen waar de mensen naar moeten luisteren. Dan merken de soldaten ook al gauw. Wanneer ze in haar jongensachtige kleren op een paard langs de troepen rijdt, krijgen de soldaten het gevoel dat ze heel sterk zijn. En het wonder gebeurt: het leger verovert de stad Reims. Al gauw trekt er een plechtige stoet de kathedraal van Reims binnen. De koning wordt met heel veel pracht gekroond. Jeanne mag er vlak naast staan.

Maar daarmee is het werk nog niet gedaan. Heel Frankrijk moet weer vrij worden. Jeanne vuurt haar soldaten voortdurend aan om de Engelsen uit het land te jagen. Nu moet je niet denken dat Jeanne dit allemaal fijn vindt. Als er mensen gesneuveld zijn, dan huilt ze. Ook als het Engelse soldaten zijn. Maar ze móet de opdracht uit de hemel uitvoeren. Daarom gaat Jeanne door met de strijd. De stad Orleans wordt weer terugveroverd, en hele stukken van Frankrijk worden bevrijd. De koning vindt het echter allemaal maar niets. Hij is nu toch koning! Waarom zal hij zich dan over die paar steden nog druk maken? Voor hem mag Jeanne wel ophouden met die oorlog. Daarom geeft de koning ook geen geld meer voor de oorlog. Jeanne gaat toch door met een handjevol soldaten. Maar in een gevecht komt ze in de handen van de vijanden. Nu is iedereen vergeten wat Jeanne heeft gedaan. Niemand helpt haar meer. Er komt een proces. Heel deftige geleerden en bisschoppen ondervragen Jeanne. Ze denken dat ze een heks is. Jeanne moet nu heel veel lijden. Daarom geeft ze even toe. Ze zegt dat het allemaal niet waar is van die bezoeken van de heiligen. De rechters besluiten dan om Jeanne niet als een heks te verbranden. Ze zal voor de rest van haar leven opgesloten worden.

In de gevangenis krijgt Jeanne weer bezoek van de heilige vrouwen. Ze spreken haar moed in en vertellen dat ze haar opdracht helemaal moet uitvoeren. Zo komt het dat Jeanne verklaart dat ze alleen maar onder de druk van de beulen gelogen heeft. Nu maken de rechters korte metten met haar. In de stad Rouen, waar ze gevangen zit, zal ze op de brandstapel moeten sterven. Het is 30 mei in het jaar 1431 wanneer Jeanne om zeven uur ‘s morgens naar de brandstapel wordt geleid. Even krijgt de heilige een zenuwinstorting. Dan bidt ze heel vurig. Wanneer de beul het vuur aansteekt roept Jeanne alleen nog: “Jezus, Jezus”. Dan is haar lijden voorbij.

Wij vieren het feest van Jeanne d’Arc op 30 mei.

Grote God, de heilige Jeanne d’Arc heeft haar leven gegeven om aan U te gehoorzamen. Help ons op haar voorspraak, altijd te doen wat U van ons vraagt, ook wanneer dat moeilijk is. Dan zullen we ook gelukkig zijn, hier en in de hemel. Amen.