27 augustus: Heilige moeder Monica

Heilige Moeder Monica

Je hebt de naam van deze vrouw al eens eerder gehoord. Dat was toen we vertelden over een andere, heel beroemde heilige. Deze heilige was Augustinus. Monica is de moeder van Augustinus. Wanneer je nog eens opzoekt wat we over Augustinus hebben verteld, dan zul je je weer herinneren, dat hij niet altijd zo heilig is geweest. Dat heeft moeder Monica ook heel goed geweten. Maar laten we vooraan beginnen.

Monica wordt in het jaar 331 geboren in een stadje in Noord – Afrika, dat Tagasta heet. In deze stad zijn veel mensen van het katholieke geloof afgevallen. Er is maar een kleine groep mensen die katholiek is gebleven. De ouders van Monica behoren ook tot deze groep. Ze geven aan Monica een goede opvoeding en leren haar ook op God te vertrouwen.Wanneer Monica 18 jaar oud is, laten haar ouders haar trouwen met Patricius. Hij is raadslid. Patricius is niet gelovig. Hij kent God niet. Hij leeft ook niet goed. Hij kan erg driftig worden en gaat ook graag met andere vrouwen om. Nu komt het vertrouwen op God heel goed van pas. Monica zal geduld hebben en vaak aan God vragen, om haar man te helpen.

Monica en Patricius krijgen drie kinderen. Een van die kinderen is dus Augustinus. Het blijkt dat Augustinus heel goed kan leren. Monica is daar heel trots op. Wanneer de jongen dan ook twaalf jaar is geworden sturen ze hem naar beroemde steden om te gaan studeren. Een van die steden is Carthago. Daar studeert Augustinus welsprekendheid. Hij leert er veel goede dingen. Toch is die tijd niet zo goed voor hem. Want in Carthago verliest Augustinus zijn geloof in God. Hij leeft ook helemaal niet goed.

Intussen is er in Tagasta iets belangrijks gebeurd. De man van Monica is ziek. Hij zal gaan sterven. Nu wordt het gebed van Monica verhoord. Voordat Patricius sterft, wordt hij gedoopt. Je kunt je voorstellen hoe gelukkig Monica daarmee is geweest.

Dat geluk is maar kort.Twee jaar na de dood van Patricius komt de geleerde Augustinus naar huis terug. Monica ziet, wat er voor verkeerde dingen met haar zoon zijn gebeurd. Hij heeft een kind en ook een vrouw. Maar hij is niet met die vrouw getrouwd. Monica geeft de moed niet op. Ze vertrouwt weer op God. Hij heeft haar al eens geholpen. Nu zal God ook weer helpen. Monica moet wel heel veel geduld hebben. Elke dag gaat ze twee keer naar de kerk. Een bisschop troost haar met de woorden: “Een zoon waar zoveel voor is geschreid en gebeden, kan niet verloren gaan”.

Wanneer Augustinus naar Italië gaat, trekt Monica met hem mee. Zo komt ze in Rome en Milaan. Je weet dat Augustinus in Milaan een beroemde bisschop van die stad heeft ontmoet. Dat is Ambrosius. Door de woorden van deze bisschop is Augustinus bekeerd. Hij ziet in, dat hij fout heeft geleefd. Na jaren van bidden en smeken tot God is voor de tweede keer het gebed van Monica verhoord. Ze heeft deze keer wel erg veel geduld moeten hebben. Maar haar geduld en vertrouwen zijn beloond. Samen met Augustinus, de zoon van Augustinus en een vriend brengt Monica nu de winter door in een villa in de buurt van Milaan. Augustinus bereidt zich nu voor op zijn doopsel. Dat feest zal plaats vinden op het hoogfeest van Pasen. Monica mag bij de plechtigheid nog aanwezig zijn. Het zal het laatste grote feest zijn, dat ze hier op aarde viert. Na het doopsel van Augustinus zullen ze naar huis gaan. Onderweg wordt Monica ziek. In Ostia, dat is niet ver van Rome, is ze gestorven. Het is in het jaar 387. Nu ligt Monica in Rome begraven. Ze heeft haar taak vervuld. Nu kan ze gaan uitrusten bij God.

We vieren het feest van Monica op 27 augustus.

Heilige moeder Monica, u weet wat verdriet betekent. Ook nu zijn er veel moeders die verdriet hebben over hun kinderen. Leer hen ook helemaal op God te vertrouwen en met geduld bij God te bidden voor hun kinderen. Dat vragen wij u, samen met uw zoon Augustinus. Amen.