20 januari: Heilige Sebastianus

Misschien heb je wel eens een schutterij gezien, die Sebastianus heet. Of je hebt wel eens een beeld van deze heilige gezien. Je weet het niet? Nou, dan zal ik je eerst wat over de heilige Sebastianus vertellen. Dan weet je misschien of je zijn beeld ooit hebt gezien. Dan begrijp je ook, wat Sebastianus met een schutterij te maken heeft.

Sebastianus is soldaat, en een heel goede soldaat. Hij behoort zelfs tot de lijfwacht van de keizer. Ik bedoel de keizer van het grote Romeinse rijk.

Sebastianus is christen. Dat kan op dit moment geen kwaad, want de keizer denkt niet slecht over de christenen. Zijn eigen vrouw wil zelfs christen worden. Maar dan komt er een andere keizer bij, die heel anders denkt. Nu wordt het gevaarlijk voor de christenen, want de goede keizer wil nu ook niets meer van de christenen weten. Hij laat zelfs zijn eigen vrouw in de gevangenis zetten en doodmaken. Sebastianus, die officier is in het leger van de keizer, kan nu heel veel goeds doen voor de christenen. Als ze in de gevangenis zitten, gaat hij voor hen zorgen. Een officier mag daar immers altijd binnen. En hij troost hen.

Dat gaat echter niet lang goed. Want op een dag wordt ook Sebastianus gevangen genomen. Hij zal voor zijn geloof moeten sterven. Omdat Sebastianus soldaat is, zal hij worden doodgeschoten. Dat doen ze in die tijd nog niet met geweren, want die zijn er dan nog niet. Een soldaat wordt dan doodgeschoten met pijlen.

Sebastianus wordt aan een paal gebonden en dan gaan de soldaten op hem schieten. Overal raken hem de pijlen, totdat hij langs de paal naar beneden glijdt. Ze denken dat hij dood is. Maar dat is niet zo. Een goede vrouw komt Sebastianus halen om hem te begraven. Dan merkt ze echter dat hij nog leeft. Ze neemt de martelaar mee naar huis en verzorgt hem heel goed. Zo knapt Sebastianus weer op. Wanneer hij weer sterk is, gaat hij naar de keizer toe. Hij gaat aan de keizer precies vertellen wat hij van die gemene vervolgingen denkt. De keizer wordt natuurlijk heel boos. Hij laat Sebastianus weer aan een paal binden, maar nu met de rug naar voren. Op die rug gaan soldaten nu net zo lang slaan, totdat Sebastianus dood is. Zo is hij toch nog voor Jezus gestorven.

Heel lang is Sebastianus de patroon geweest tegen de pest. Dat komt, omdat men vroeger meende, dat de pest ontstond, doordat boze geesten met pijlen-op de mensen schoten. En de mensen dachten: Sint Sebastianus weet hoe gemeen pijlen kunnen zijn.

Heb je nu misschien toch wel eens een beeld van de heilige Sebastianus gezien? Het staat in heel veel kerken.

Nu moeten we nog weten, waarom zoveel schutterijen naar deze heilige zijn genoemd. Dat lijkt me nu niet meer zo moeilijk. Schutterijen hadden vroeger ook geen geweren, maar pijl en boog. Je kunt nu nog hier en daar boogschuttersgilden tegenkomen. In elk geval hadden deze gilden en schutterijen ook de taak het Allerheiligste te beschermen. Dat doen ze nu, als een soort erehaag, nog in de processies. Soldaat Sebastianus is hen daarin een voorbeeld geweest.

Samen met Fabianus, waar we later nog over zullen vertellen, denken we heel bijzonder aan de heilige Sebastianus op 20 januari.

Grote Vader in de hemel, maak ons net zo sterk als Sebastianus. Dan zullen wij net als hij altijd naar U luisteren. Zo zullen we later voor eeuwig gelukkig worden bij U in de hemel. Amen.