2024-07-17 woensdag in week 15 door het jaar 2

Openingstekst

Dit is de trouwe en verstandige dienaar, die de Heer over zijn gezin heeft aangesteld.

Openingswoord

Broeders en zusters, vandaag willen we stilstaan bij sint Jozef, de bescheiden bruidegom van Maria en voedstervader van Jezus. Sint Jozef wordt vaak over het hoofd gezien, maar zijn rol in het heilsplan is van onschatbare waarde. Hij was een man van rechtvaardigheid en nederigheid, altijd bereid om Gods wil te volgen, zelfs in de meest onbegrijpelijke situaties.

Jozef nam Maria tot zijn vrouw, ondanks de onbegrijpelijke situatie rondom haar zwangerschap. Zijn vertrouwen in God en zijn liefde voor Maria waren diep en onwankelbaar. Als voogd van Jezus zorgde hij voor zijn gezin met toewijding en hard werk, een voorbeeld van vaderlijke zorg en verantwoordelijkheid.

Zijn stilte in de Bijbel spreekt boekdelen; zijn daden waren zijn woorden. Laten we sint Jozef navolgen in zijn geloof, zijn gehoorzaamheid aan God, en zijn liefdevolle zorg voor anderen. Mogen we net als hij, Gods wil in ons dagelijks leven omarmen.

Openingsgebed

Laat ons bidden. Almachtige God, Gij hebt aan de heilige Jozef de taak gegeven om als een trouw dienaar te waken over het begin van uw heilswerk. Geef dat uw Kerk, op zijn voorspraak, altijd zorg draagt voor de voltooiing van dit mysterie. Door Onze Heer Jezus Christus, uw Zoon …