2024-07-15 maandag in week 15 door het jaar 2 – Bonaventura

2024-07-15 maandag in week 15 door het jaar 2 – Bonaventura

Openingswoord

Vandaag wil ik jullie meenemen in de diepzinnigheid van het gebed van de heilige Bonaventura wiens feestdag wij vandaag vieren.

Bonaventura, een franciscaanse theoloog en mysticus uit de 13e eeuw, biedt ons in zijn gebed een krachtige boodschap over de essentie van onze relatie met God.

Het gebed van Bonaventura begint met een oproep tot de heilige Geest: “Heilige Geest, adem in mij, dat mijn gedachten heilig zijn.” Hierin zien we zijn verlangen naar een leven geleid door de Geest, waarin iedere gedachte, woord en daad gewijd zijn aan Gods heiligheid. Bonaventura herinnert ons eraan, dat ware wijsheid en heiligheid beginnen bij de bron, de heilige Geest.

Verder bidt hij: “Dring in mij, dat ik alles heilig doe.” Dit roept ons op tot een integriteit van leven, waar ons handelen een weerspiegeling is van onze innerlijke overtuigingen. Het is een uitnodiging om God in elk aspect van ons leven te betrekken, groot of klein.

Tenslotte vraagt Bonaventura aan de heilige Geest: “Strek U uit over mijn hart en maak het stil, dat ik uw stem horen mag.” In een wereld vol lawaai en afleiding, herinnert Bonaventura ons aan de noodzaak van stilte en contemplatie. Alleen in de stilte van ons hart kunnen we de zachte stem van God horen.

Laten we dit gebed omarmen en ons leven laten doordringen door de Geest, zodat al onze gedachten, woorden en daden tot eer van God mogen zijn.