Preekje op 06-05-2020, woensdag na de 4e zondag van Pasen

Preekje op 06-05-2020, woensdag na de 4e zondag van Pasen

Als wij denken aan iemand, die veroordeeld wordt, welk beeld komt er dan in ons op? Een rechtszaal met een rechter, die zijn hamer in de hand heeft? Een strenge jury? Of een wijzende vinger?

Wat denken wij van een zaklamp? Als mensen iets proberen te verbergen – bijvoorbeeld een dief wil het feit, dat hij aan het inbreken is verbergen door het in het donker te doen – dan kan een zaklamp heel goed letterlijk aan het licht brengen wat hij aan het doen is. Een dief zou in elkaar krimpen als hij opeens in de lichtstraal van een zaklamp worden gevangen, betrapt.

Maar als wij verdwaald zijn in het duister van een bos, dan zou de zaklamp ons heel goed kunnen helpen om de weg naar het pad terug te vinden. Dan zouden wij de glanzende straal van de zaklamp zien als een hulpmiddel om weer op de goede weg te komen. Wij voelden ons gevangen in het duister van het bos, maar het licht helpt ons om onze vrijheid te hervinden.

Jezus Christus zegt in het evangelie van vandaag, dat Hij als een licht in de wereld is gekomen. Hij kwam om zijn Woord en zijn Waarheid in ons hart te laten oplichten. Maar net als de zaklamp kan Jezus’ licht verschillende reacties uitlokken, afhankelijk van onze gezindheid.

Als wij voor Hem openstaan en Hem proberen te volgen, dan kan zijn licht ons warmte en inzicht schenken. Het kan ons pad verlichten, onze misstappen corrigeren en ons dichter bij de zaligheid brengen waarnaar wij verlangen.

Maar als mensen Hem niet willen volgen of zelfs tegen Hem zijn, dat kan datzelfde licht koud en gênant aanvoelen. Ze zullen zeggen “Big Brother is watching you”, zij zouden het een schending van de privacy kunnen noemen. Mensen kunnen zich in allerlei bochten wringen om aan het licht te ontkomen.

Maar hoe wij ook reageren, in beide gevallen is het onze eigen relatie met de Heer en zijn waarheid, die ons redt of veroordeelt.

Wat is een van de beste manieren om het heldere en warme licht van Jezus te ervaren!? Het Sacrament van Boete en Verzoening. Het is niet een middel om ons te veroordelen, niet een middel om onszelf als het ware aan te geven en om vervolgens een gepaste straf te krijgen, maar een middel om Jezus Christus ons hart te laten genezen.

Zijn er aspecten van ons leven, die wij niet zo graag aan het licht willen brengen!? Waarschijnlijk wel. Maar vergeten wij dan niet, dat Jezus zelf heeft gezegd, dat Hij niet is gekomen om te oordelen en te veroordelen, maar om te redden. Wanneer Hij een zonde aan het licht brengt, dan is dat om te genezen en te herstellen.

Laten wij vandaag zijn licht op ons laten schijnen. Laat Jezus’ Woord tot in ons hart doordringen om elk hoekje van ons leven te verlichten. Hij is er niet zoals sommige mensen op uit om ons te pakken te nemen, nee, Hij is onze allerbeste Vriend, onze Broeder. Hij wil ons door de genezende kracht van de heilige Geest met Hem en zijn hemelse Vader herenigen. Hij wil ons naar zijn Hemelhuis brengen.