Preek op 27-05-2018, feest van de heilige Drie-eenheid, jaar B, pastoor Frank Domen

Preek op 27-05-2018, feest van de heilige Drie-eenheid, jaar B, pastoor Frank Domen

openingswoord

Een bijzonder woord van welkom voor Kees en Lena de Moel-Ros. De eigenlijke dag is 30 mei, maar vandaag willen zij met ons hun 50-jarige bruiloft vieren.

Zij zijn geen drie-eenheid, maar een twee-eenheid. 50 jaar één met elkaar in liefde en trouw. Wat heb je dan niet allemaal meegemaakt. Het krijgen van de kinderen en de kleinkinderen. Vreugde, maar ook verdriet en zorgen. Maar jullie liefde is echt gebleken. Samen hebben jullie alles gedragen, alles kunnen dragen met elkaar en Gods kracht en wijsheid. Daarvoor willen jullie God vandaag bijzonder danken. En natuurlijk vragen wij ook om zijn zegen voor de toekomst.

Jullie boffen, dat wij morgen de Eerste Communie vieren. Want daarom zingt het koor vanavond. Een feestelijke Mis ook ter ere van jullie gouden jubileum. Alvast van harte gefeliciteerd.

openingsgebed

preek

Hebben wij het ooit meegemaakt, dat wij begonnen het huis van een vriend te verlaten, maar dat wij ons dan toch weer even omdraaiden om te zeggen: “Oh, en nog één ding. . . . ” Dat is een beetje wat Jezus hier doet. Vlak voordat Hij teruggaat naar de hemel, wendt Hij zich tot zijn apostelen en vertelt hen nog één ding: “Gaat dus, maakt alle volkeren tot mijn leerlingen, doopt hen en leert hun alles te onderhouden; maak van hen leerlingen van mijn leven, van de liefde van mijn hemelse Vader en van de kracht van de Geest.”

Deze woorden spreekt Hij vandaag ook tot ons. Hij roept ons op andere mensen te vertellen wie de Vader is, wie de Zoon en wie de heilige Geest. Wij noemen een paar zaken waarover wij vandaag kunnen mediteren, zodat wij beter toegerust zijn om erop uit te gaan en mensen te winnen voor het Koninkrijk van God.

Van de Vader weten wij, dat Hij de schepper is van dat immens grote heelal, en dat Hij tegelijkertijd ieder van ons aan zijn Hart drukt. Het ene moment dondert zijn stem door de hemel en het andere moment fluistert Hij rustige woorden van liefde in ons hart. Hij is ver verheven boven alles en iedereen. Hij is groter dan onze grootste vreugde en ons grootste verdriet. Hij kent ons volledig en hield al van ons voordat wij door onze moeder ontvangen werden.

Jezus, de Zoon is het beeld van de onzichtbare God; Hij is goddelijke liefde in menselijke vorm. Wie de Zoon ziet, ziet de Vader. Jezus opende voor ons de poorten van de hemel, voor ons en voor iedereen, die gelooft en zich laat dopen. Zijn liefde is zo groot, dat Hij aan het kruis onze relatie met God herstelde en ons teruggebracht in de armen, in de liefde, van de Vader. Hij redde ons van zonde en dood en zette ons op weg naar een wereld van blijvende vrede.

De heilige Geest, de derde Persoon, is een goddelijk geschenk, dat de Vader en de Zoon ons geven om ons in waarheid door het leven te leiden. Hij leert ons Gods geest, dat wil zeggen Gods manier van denken en doen. Hij is in ons, werkt in ons, en daardoor worden wij liefdevoller, geduldiger en vreugdevoller. Hij helpt ons om andere mensen te begrijpen en te troosten, geeft ons goede ideeën voor de dag die gaat komen. Hij kan ons ook energie geven om de dingen, die wij moeten doen, goed en liefdevol te doen.

Veel mensen hebben het vandaag de dag geregeld over duurzame energie. Wel, wij, christenen, dragen in ons de meest duurzame energie, die er bestaat: Gods heiligmakende genade.

Staan wij vandaag en morgen er nog even bij stil, ieder voor zich, dat die Almachtige en meest liefdevolle God in ons woont en werkt. Beter gezelschap kunnen wij niet vinden. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments