Preek op 08-07-2018, 14e zondag door het jaar B, diaken Eelke Ligthart

Preek op 08-07-2018, 14e zondag door het jaar B, diaken Eelke Ligthart

openingswoord

Allemaal van harte welkom bij de viering van de H. Eucharistie op de 14e Zondag door het jaar.

Vandaag keert Jezus terug naar zijn vaderstad. Je zou denken dat het een groots onthaal wordt. Een bekende uit jouw dorp of stad die zovele wonderen heeft gedaan die zal wel worden bejubeld. Zoiets een sportheld die een gouden medaille heeft gehaald bij de olympische spelen. Of een voetbal elftal dat wereldkampioen is geworden waar bij terugkeer een groot feest wordt gevierd.

Niets van dat alles bij de terugkeer van Jezus in zijn vaderstad. Een profeet wordt in zijn eigen vaderstad niet gewaardeerd.

Hoe moeten wij kijken naar Jezus? Als een koning, als een held. Nee, zegt Markus Kijk maar eens goed naar de echte Jezus. Laten we in deze viering eens stilstaan bij wat Jezus echt voor ons betekent.

kinderwoorddienst

preek

Dierbare medegelovigen, Jezus kreeg het moeilijk als hij terugkeert in zijn vaderstad, na een tijd van optreden in verschillende dorpen. In die dorpen had Jezus, volgens Marcus, op veel begrip en sympathie mogen rekenen. Enthousiaste mensen en veel geloof in Jezus.

Als Hij dan in zijn vaderstad Nazareth het woord in de synagoge neemt is het anders. De mensen zijn echt verbaasd maar zij hebben ook bewondering voor de wijsheid waarmee Jezus spreekt en voor de wonderen die hij doet. Zij willen ook weten waar Jezus dat toch heeft geleerd of hoe hij dat kan. Dat alles past niet bij de opleiding die hij kreeg, als gewone timmerman. Mensen willen bewijs hebben, zodanig dat ze het kunnen begrijpen, maar geloven, nou nee dat niet direct.

Misschien waren de mensen van Nazareth een beetje jaloers? Mensen hebben het soms lastig als iemand anders die ze kennen optreedt en de indruk geeft dat hij of zij boven anderen wil uitsteken.

Marcus wil op die reacties niet ingaan. Hij wil gewoon zeggen: Kijk eens goed naar Jezus. Hij is een heel bijzondere persoon. Marcus wil de mensen die zijn evangelie horen of die het lezen doen nadenken over de vraag: “Wie is die Jezus wel? Waar komt het vandaan dat hij zo kan spreken en handelen? Als zoon van de timmerman kan hij dat niet van zijn familie hebben geleerd! Vanwaar heeft hij dan die kennis”?

En Marcus heeft een tweede vraag: hoe is God in Jezus aanwezig en hoe werkt God dan door Jezus. Een soort wetenschappelijk onderzoek om toch maar te begrijpen hoe dat allemaal kan, met die zoon van de timmerman.

Jezus heeft immers een heel speciale band met God. De beste manier om dit uit te drukken zijn voor Marcus woorden als ‘de Zoon’ of ‘Zoon van God’. In dit evangelieverhaal van deze dag laat Markus ons begrijpen dat de mensen van Nazareth er nog niet aan toe waren om deze sterke en uitzonderlijke band van Jezus met God al te zien laat staan te geloven.

Het is niet zo eenvoudig om God te verstaan en te weten hoe Hij handelt. De profeet Ezechiël moest ook altijd weer moed ingesproken worden om toch maar over God te spreken en daarin de roeping van zijn leven te zien.

Er zal altijd wel iets moeilijks blijven als wij het over God en over Jezus hebben.

Als mensen hebben wij allemaal ook een eigen beeld van God. Wij zouden bij- voorbeeld graag hebben dat Hij een beetje optreedt zoals wij ons dat voorstellen of zoals wij dat in onze gebeden vaak vragen. Dat gebeurt nu en dan wel eens, maar het is zeker niet altijd zo. Heel dikwijls heb ik mensen al horen zeggen: “Dat of dat zou toch niet mogen gebeuren, als er al een God bestaat”. Sommige mensen aarzelen om dat zo te zeggen. Anderen zeggen het heel hard. Ik ze willen blijken wetenschappelijk bewijs. Wij mensen ontdekken nog al eens dat we God nooit helemaal doorgronden.

Het is nu eenmaal moeilijk om naar God te blijven kijken en Hem te verstaan.

Misschien moeten wij ook niet proberen het allemaal precies te verstaan of uit te leggen. Van belang is dat wij blijven uitkijken en luisteren, hart en verstand blijven open houden.

Zo gaat het ook in ons contact met mensen. Hoe goed wij menen mensen te kennen, wij kunnen altijd nog een stap verder gaan. Als iemand eens heel sterk vanuit het hart vertelt over haar of zijn leven of als iemand ziek wordt of een tegenslag kent, leren wij vaak op een andere manier naar die man of vrouw kijken en kunnen wij ons heel sterk met hen betrokken voelen. Wij hebben een ‘tweede manier van kijken of luisteren’ gekregen.

Zoiets hebben wij ook wel eens nodig als wij naar Jezus en God willen kijken. Met deze passage uit het evangelie wil Markus zeggen: mensen kijk altijd heel goed naar Jezus en zijn hele leven en luister heel goed naar zijn woorden. Hij wil ook zeggen: ‘kijk en denk eens anders naar God dan je tot nu toe gedaan hebt’ Het moet dat niet gaan over grote woorden of gedachten, maar over een toelaten van die woorden in ons hart. Een zin uit het evangelie of misschien wat echte aandacht voor een zinnetje uit Onze Vader kunnen dan al veel betekenen. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments