Preek op 16-01-2017, maandag in de 2e week door het jaar I, pastoor Frank Domen

Preek op 16-01-2017, maandag in de 2e week door het jaar I, pastoor Frank Domen

In het evangelie van vandaag is er sprake van een bruiloft. Maar niet in de gewone zin van het woord. Jezus Christus is de Bruidegom, de langverwachte, en het Joodse volk is de bruid. God wil een nieuw en altijddurend verbond met zijn volk sluiten. Maar de door God gestuurde Bruidegom wordt door de mensen niet herkend. Zij denken, dat het leven gewoon doorgaat, als vanouds, en zien niet, dat er reeds iets heel nieuws is begonnen. Zij denken, dat de tijd voor het vasten weer is aangebroken, maar het is juist de tijd om blij en dankbaar te zijn, want de Bruidegom is gekomen.

Enkele mensen zien alleen maar een ijverige rabbi uit een klein dorpje. Maar door te vragen of de vrienden van de Bruidegom kunnen vasten zolang de Bruidegom bij hen is, maakt Jezus Christus duidelijk, dat Hij meer is dan een gewone rabbi, meer dan een gewone profeet. Hij is de door God beloofde Redder. Wie hulp van God wil hebben, kan bij Hem terecht.

Jezus Christus was niet het soort Messias, dat de meeste mensen hadden verwacht. Hij kwam als een Bruidegom, niet als een moraalridder. Hij kwam als een vriend, niet als een soldaat. Hij kwam om door liefde de mensen een nieuw leven te geven, niet alleen maar om hen de goede weg te wijzen. Hij kwam als een eenvoudige, arme rabbi, en niet als een vurige politieke activist. En daarom bleef Hij voor velen onopgemerkt.

Dat gold niet alleen voor de Farizeeën. Gedurende heel zijn bediening, zijn openbare leven, konden zijn tegenstanders niet zien, dat door zijn leer de genade en de barmhartigheid van God op een nieuwe manier werd geopenbaard. Zij zagen niet, dat Hij kwam om voor de mensen zijn leven te geven, zoals iedere oprechte echtgenoot voor zijn vrouw zou doen. Zij zagen niet, dat Hij eerder was gekomen om vergeving te leren dan wraak, iets wat Hij ook uitstraalde toen Hij stervend aan het kruis hing, door te bidden “Vader, vergeef het hun.”

Natuurlijk weten wij, dat Jezus Christus de Messias is. Toch moeten ook wij oppassen voor valkuilen. Soms stellen wij ons Jezus Christus voor als Iemand, die ons zou redden vanuit de hemel, maar die in feite ver van ons verwijderd is. Of wij denken aan Hem als een morele autoriteit en vergeten, dat Hij is gekomen om het leven met ons te delen en om onze levens te veranderen.

Maar Jezus Chr is niet van ons weggegaan. Hij is dicht bij ons, altijd. En Hij is niet alleen maar een leraar, Hij is de Almachtige God. Hij staat ons bij alle dagen van ons leven, bereid om ons met zijn liefde te verheffen. Zelfs als wij zondigen is Hij bij ons, biedt Hij ons zijn genezing aan en roept ons op om terug te komen. Hij is echt onze Bruidegom, onze Broeder, die alles voor ons over heeft. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments