Preek op 14-04-2017, Goede Vrijdag, pastoor Frank Domen

Preek op 14-04-2017, Goede Vrijdag, pastoor Frank Domen

Wanneer Jezus is gegeseld en met doornen gekroond, laat Pontius Pilatus Hem naar buiten brengen en zegt: “Zie hier de mens.”

Toen Pontius Pilatus op de allereerste Goede Vrijdag deze woorden sprak, probeerde hij de onschuld van Jezus te bewijzen. Pilatus had Hem uitvoerig ondervraagd en niets gevonden, dat de doodstraf zou rechtvaardigen. Hij had Jezus laten geselen – de soldaten hadden Hem nog eigenmachtig een doornenkroon opgezet en een spotmantel omgehangen – zodat Hij voldoende gestraft zou zijn, mocht Hij toch een of andere misdaad hebben begaan. Pilatus wilde zeggen: Kijk naar Hem! Ik heb gedaan wat nodig is! Laat nu Hem – en mij – met rust!

Maar Pilatus’ woorden waren niet krachtig genoeg. Er ontstond bijna een rel. De menigte eiste, dat Jezus ter dood zou worden gebracht. En Pilatus – die voor altijd bekend zal staan als een zwak figuur – zwichtte en gaf de mensen hun zin.

2000 Jaar later klinken de woorden van Pilatus nog steeds: “Zie hier de mens.” Nu dan met een profetische betekenis. Meer dan op andere dagen vraagt God ons te kijken naar zijn Zoon, die zwaargewond is, met doornen gekroond, en om Hem juist daarom te zien als onze Redder, onze Heer en Koning.

Zien wij de mens. Hij staat voor ons als een onschuldig slachtoffer. Zien wij deze Man van Smarten, vertrouwd met pijn, en zien wij Hem, die al onze zonden heeft gedragen. Richten wij onze ogen op Hem, en zien wij onze verlossing. Zien wij de immense moeite, die God neemt om ons van de dood te redden. Zien wij de liefde van Jezus Christus, een brandende liefde, die bereid is het kruis te dragen omwille van onze redding. Zien wij de Man, en realiseren wij ons, dat Hij dit lot heeft omhelsd, omdat Hij van ons houdt.

Maar er is meer. Als wij deze Mens zien, zien wij ook de gehele mensheid. Wij zien waar onze zonden, onze jaloezie en ons egoïsme, op lijken. In deze lijdende Mens zien wij hoe de zonde ons, mensen, innerlijk heeft ontsierd, beschadigd. Net als de in elkaar geslagen en voor dood achtergelaten man aan de kant van de weg, totdat de barmhartige Samaritaan hem kwam redden, zo staat Jezus nu voor ons en laat zien hoe wanhopig en behoeftig wij zonder Hem zijn. Hij laat zien wat zonde met ons doet, in de hoop, dat wij ons vandaag opnieuw aan Hem willen toevertrouwen. Zien wij de Mens, zodat wij weten waarvan Hij ons gered heeft.

Welk een intense dankbaarheid voelen mensen als zij bijvoorbeeld door een brandweerman uit een brandend huis zijn gered. Of dat een toevallige voorbijganger een kind van de weg haalde net voordat het door een auto zou worden geraakt. Schept dat geen band voor het leven!? Zo heeft Jezus ons weggehaald voor de poort van de dood.

Zien wij vandaag deze Man. Prijzen wij Hem, danken wij Hem. Aanbidden wij Hem. Geven wij vandaag ons leven aan Hem, omdat Hij zich volledig heeft gegeven aan ons. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments