Preek op 13-01-2017, vrijdag in de 1e week door het jaar I, pastoor Frank Domen

Preek op 13-01-2017, vrijdag in de 1e week door het jaar I, pastoor Frank Domen

In de eerste lezing uit de brief aan de Hebreeën zegt de schrijver, dat wij ons moeten inspannen om Gods rust binnen te gaan.

Bij het woordje ‘rust’ denken wij meestal aan ontspanning. Het doet ons denken aan een dagje op het strand of in de bossen, aan het eventjes afstand nemen van onze verantwoordelijkheden. Maar hier in de heilige Schrift is het woord ‘rust’ verbonden met het woord ‘streven.’ Dat lijkt tegenstrijdig. Hoe kan streven nu samen gaan met rusten?

Dat hangt af van de soort rust waarover wij het hebben. De heilige Schrift zegt, dat God op de zevende dag rustte van al het werk, dat Hij had verricht. Maar dat betekende niet, dat Hij vrijaf nam en op vakantie ging. Nee, Hij rustte door te genieten van het werk, dat Hij had verricht en Hij openbaarde zichzelf als de Vader van zijn schepping. Gods rust bestond hierin, dat Hij op die zevende dag aan Adam en Eva openbaarde welke plannen Hij met hen had.

Stellen wij ons voor, dat God met Adam en Eva door de tuin wandelde en hen vertelde over de prachtige plannen van zijn goddelijk Hart en dat Hij de tijd nam om al hun vragen te beantwoorden. Wat zal het rustgevend zijn geweest, geruststellend, dat zij God tot hen hoorden spreken.

Wel, dit is de rust, die God ook aan ieder van ons en aan ons allen samen wil schenken.

Nogmaals, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, wij kunnen van deze rust genieten door ernaar te streven. Wij proberen met kracht de tijd van ons dagelijks gebed te beschermen. Het is heel goed om iedere dag gedurende een bepaalde tijd te bidden, met God om te gaan, als het ware met Hem te wandelen. Wij moeten vastberaden zijn in het iedere dag opnieuw reserveren van deze tijd. We kunnen thuis een rustig plekje zoeken en jullie weten, dat jullie ook altijd welkom zijn in het kleine kapelletje.

Als wij ons tot Hem wenden, stort Hij zijn genade in ons uit, zijn goddelijke leven. Hij inspireert ons om Hem te loven en te prijzen, ook als wij geen zin hebben. Hij raadt ons aan te bidden voor een familielid of voor een medeparochiaan. Als wij eens in tweestrijd verkeren, helpt Hij ons om de juiste beslissing te nemen, om zijn heilige Wil te volbrengen. Tijdens ons gebed herinnert Hij ons eraan, dat wij zijn geliefde zoon of dochter zijn.

Jezus wil ons rust geven, goddelijke rust. En die kan dus al hier op aarde beginnen. Laten wij er met al onze krachten naar streven! Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments