Preek op 04-05-2017, donderdag in de 3e week van Pasen, diaken Eelke Ligthart

Preek op 04-05-2017, donderdag in de 3e week van Pasen, diaken Eelke Ligthart

openingswoord

Dierbare medegelovigen, Deze dagen horen we het evangelie steeds opnieuw spreken over de werkelijke tegenwoordigheid van de Heer in de Eucharistie. Jezus zegt immers in het evangelie: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, wie gelooft heeft eeuwig leven. Ik ben het brood des levens, dat uit de hemel is neergedaald. Het brood wordt tijdens de consecratie van gewoon brood veranderd in het lichaam van Christus. Wij ontmoeten dus niet een symbool, maar we moeten beseffen, geloven dat het de Heer zelf is die wij ontmoeten, die we ontvangen, die intrek neemt bij ons. Een mooi moment om in dankbaarheid de dag mee te beginnen.

preek

Om ons geloof te leren begrijpen is het nuttig en dus leerzaam om de bijbel te lezen, er over te denken en ons eigen leven erbij te betrekken.

Vandaag dat prachtige verhaal van Filippus. Hij wordt door de Heer op weg gestuurd naar Gaza. Die weg van Jeruzalem naar Gaza is eenzaam. Hij heeft het geloof verkondigd en krijgt a.h.w. even rust langs een eenzame weg om de batterijen weer wat op te laden. Het zijn soms zeldzame momenten dat je even de tijd neemt of krijgt om stil te worden en je te bezinnen. Ook Jezus trekt zich regelmatig terug om te bidden, maar vaak zoekt men Hem. En jezus is bereid altijd uitleg te geven aan zijn leerlingen. De leerlingen ook Filippus neemt de tijd om de vreemdeling de Schriften uit te leggen. “Filippus begon te spreken en uitgaande van de tekst verkondigde hij hem Jezus”.

Op onze levensweg ontmoeten we veel mensen die met vragen zitten, laten we hen niet voorbij lopen ook al lijkt dat de gemakkelijkste weg, maar laten we hen wegwijs maken zoals Filippus , hen op de weg van Jezus zetten. “Niemand kan tot mij komen als de vader die mij zond hem niet trekt; al wie naar de leer van de Vader heeft geluisterd, komt tot mij.

Gods woord wordt ons toevertrouwd, niet om het ergens weg te stoppen, om het veilig op te bergen, maar om het uit te dragen aan de mensen om ons heen. Dat is niet alleen weggelegd voor priesters en diakens, maar voor iedere gelovige. Als de mensen Gods woord niet te horen krijgen, hoe kunnen ze dan tot Jezus komen en hoe kunnen ze God dan leren kennen. Jezus is de weg. Hij is het brood voor onder weg, de weg door ons leven. “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald”.

Om in leven te blijven hebben we voedsel nodig iedere dag opnieuw.

Om het volle leven, het eeuwige leven te krijgen, moeten we Jezus in ons opnemen, in Hem geloven. Zodat we kunnen proberen te leven zoals Hij, leven in liefde voor elkaar, in dienstbaarheid en zorgzaamheid, om het leven leefbaar te maken.

Dan kunnen we een met Hem worden in leven en dood. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments