Filosofiecursus

Filosofie

Gehoor gevend aan de oproep van Paus Benedictus XVI om ons intensief te gaan bezighouden met de beleving en de inhoud van ons geloof, is – onder andere – besloten aan te vangen met een cursus filosofie vanuit Rooms-Katholiek perspectief. De grondgedachte daarbij is de uitspraak waarmee de zalige Paus Johannes Paulus II zijn beroemde Encycliek ‘Fides et Ratio’ begint:

Geloof en rede (Fides et Ratio) zijn als twee vleugels waarmee de menselijke geest zich verheft om de waarheid te beschouwen. Het streven om de waarheid te leren kennen en tenslotte Hemzelf te kennen heeft God de mensen in het hart gelegd, opdat hij, door Hem te kennen en te beminnen, ook tot de volledige waarheid over zichzelf kan komen.

Wat mij voor ogen staat is, om de woorden van de Heilige Paus Johannes Paulus II letterlijk te nemen en, uitgaande van de katholieke geloofsleer, met behulp van de grondbeginselen van de filosofie van Plato, Aristoteles en de H. Thomas van Aquino, ons geloof niet alleen begrijpelijker te maken maar het tevens te versterken, door te laten zien dat geloof en rede niet met elkaar in strijd zijn en dat ook niet kunnen zijn, omdat zowel geloof als rede van God komen.

Het zal duidelijk zijn, dat het niet gaat om een cursus die uit een paar bijeenkomsten bestaat. Filosofie is niet iets van de korte termijn; het is eerst zaak de grondbeginselen en grondbegrippen van de filosofie onder de knie te krijgen, alvorens we ons denken en geloven kritisch kunnen benaderen, om meer zicht te krijgen op onze vooroordelen en de consequenties van ons denken en geloven.

De thema’s van de cursus in het betreffende cursusjaar, vindt u op de knop onder de cursus.

Wat betreft de kosten: De cursus is gratis, met uitzondering van een vergoeding voor de kosten van kopieerwerk, koffie e.d. in de zogenaamde Caritas-“kip”. Verder kunt u natuurlijk altijd als – eventuele – blijk van waardering de Parochiële Caritas Instelling ondersteunen met een donatie.

Drs. Adriaan Rotteveel (filosoof)

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments