29 september: Heilige Aartsengel Michaël

De heilige aartsengel Michaël

Je hebt natuurlijk thuis een kinderbijbel. Daar lees je vast vaak in. Mooi zijn die verhalen, vind je ook niet?

Als je nu in de bijbel leest, dan kom je daar ook heel vaak engelen in tegen. Een engel gaat aan de herders vertellen, dat Jezus is geboren. Een engel waarschuwt de Drie Koningen dat ze niet naar Herodes terug moeten gaan. En zo kun je in de hele bijbel gebeurtenissen tegenkomen, waarin engelen voorkomen. Soms brengen ze mensen een goede boodschap van God. Soms helpen ze de mensen bij een gevaarlijke reis, soms komen ze ook een straf van God aan de mensen brengen. We zullen nog wel vaker over engelen aan jullie vertellen. Maar nu willen we het over één engel hebben. Dat is de heilige Michaël. Dat is niet zomaar een engel. Dat is een aartsengel. Zoals je bij soldaten allerlei rangen hebt, zo heb je dat ook bij de engelen. Je hebt gewone soldaten, je hebt een korporaal, een luitenant en een generaal.

Bij engelen heet dat natuurlijk anders. Dat leer je later nog wel eens. Michaël is een aartsengel. Die zou je kunnen vergelijken met een generaal. Dat is dus heel hoog. Een heel voorname engel.

Michaël doet ook heel voornaam werk. Hij is altijd heel dicht bij God. Dat heeft hij ook wel verdiend. Luister maar eens wat er op een keer in de hemel is gebeurd.

De engelen zijn heel gelukkig. Ze mogen altijd bij God zijn. Dat is het fijnste wat er bestaat. Maar toch is er een engel die zich niet zo gelukkig voelt. Hij is ontevreden. Natuurlijk is het wel fijn om bij God te zijn. Maar het zou natuurlijk nog fijner zijn, als hij zelf aan God gelijk was. Zo denkt die engel.

Hij gaat er met een andere engel over praten. Die wil van deze woorden niets horen. Stel je voor, een engel kan toch niet aan God gelijk zijn. De andere engel gaat maar weer eens verder. Hij praat met een derde engel. Die vindt het wel leuk. En zo ontstaan er in de hemel twee groepen engelen. Engelen die heel gelukkig zijn en niets liever doen dan God te dienen. En engelen die heel ontevreden zijn. Ze willen niet dienen. Ze willen dat anderen hen dienen. Deze engelen komen in opstand. Maar dan komt Michaël eraan. Hij heeft heel veel engelen bij zich. En Michaël gaat strijden tegen de opstandige engelen. Samen met de andere goede engelen gooit hij deze slechte engelen de hemel uit. Die slechte engelen heten nu niet meer engel. Ze heten nu duivel of satan.

Weet je wat nu het erge is? De duivels zijn heel kwaad op Michaël en natuurlijk ook op God. Daarom willen ze God en de goede engelen zoveel mogelijk pesten. Weet je hoe ze dat doen? Door de mensen bij God weg te halen. De duivels stoken de mensen op om slechte dingen te doen, en dan kunnen ze niet meer bij God komen. Dat vindt God natuurlijk erg. En daarom doen de duivels dat juist. Maar nu hoef je niet te schrikken. Want de heilige Michaël is er ook nog. Die blijft tegen de duivels vechten. Ook nu, als de duivels jou iets willen wijsmaken en je van God aftrekken.

Daarom kun je het beste elke dag aan deze grote engel vragen, dat hij je helpt om geen kwaad te doen. De grote mensen hebben daar een heel mooi gebed voor. Ik laat je er dadelijk een paar zinnen uit horen.

We vieren het feest van de heilige aartsengel Michaël op 29 september.

Heilige aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd; wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Drijf satan en alle andere boze engelen in de hel terug. Amen.