17 november: Heilige Elizabeth van Hongarije

De heilige Elizabeth van Hongarije

Elizabeth is een prinsesje. Ze is het dochtertje van koning Andreas van Hongarije. Wanneer ze vier jaar is, gaat ze van huis weg. Ze gaat in een ander kasteel wonen. Daar woont een jonge prins. Met die prins zal Elizabeth later gaan trouwen. Daarom gaat ze nu al in hetzelfde kasteel wonen, om de jonge prins goed te leren kennen. Je kunt je voorstellen dat dit voor Elizabeth helemaal niet zo leuk was. Zomaar bij je ouders weg moeten, als je nog heel klein bent. Vroeger was dat heel gewoon. Een prins trouwde niet met een prinses, omdat hij van haar hield, maar omdat ze rijk was. Zo is Elizabeth dus in een kasteel terecht gekomen dat Wartburg heet. Wanneer ze groot genoeg is om te trouwen, wordt heel plechtig het huwelijk gevierd. Het is nog een gelukkig huwelijk ook. Na twee jaar krijgt ze haar eerste kindje. Toch is er intussen iets met Elizabeth gebeurd. Ze leeft natuurlijk altijd in grote rijkdom. Onder aan de voet van de berg wonen mensen die helemaal niet rijk zijn. Ze zijn heel arm. Elizabeth voelt, dat dat niet helemaal eerlijk is. Ze gaat heel eenvoudig leven. Haar dure kleren trekt ze alleen maar aan als het echt moet. Dat vinden de mensen in de eenvoudige huizen heel fijn, maar de rijke mensen op het kasteel vinden haar gek.

Dan gaan er heel erge dingen gebeuren. Zoals vele ridders uit die tijd gaat Lodewijk, de man van Elizabeth, mee met een kruistocht. Dat was heel gevaarlijk. Lodewijk sterft dan ook. De broer van Lodewijk neemt nu alles wat van Lodewijk was en gaat de baas spelen. Ook alles wat van Elizabeth is, neemt de man weg. Op een nacht is Elizabeth met haar drie kinderen uit het kasteel gevlucht. Wanneer de kruisridders met het lichaam van haar man terugkomen, helpen ze haar, dat ze weer alles terugkrijgt. Elizabeth is nu weer rijk. Maar ze zal het geld niet voor zichzelf gebruiken. Ze heeft nu zelf gezien, hoe erg het is als je arm bent. Nu zal ze voor de armen gaan zorgen.Ze laat een groot huis bouwen waar arme mensen kunnen eten en slapen. Elizabeth loopt nu nooit meer in dure kleren. Ze draagt alleen maar een grijs kleed, waaraan de mensen kunnen zien dat ze lid geworden is van de orde van Sint Franciscus. Wanneer Elizabeth 24 jaar oud is, sterft ze. De mensen bouwen boven haar graf een kerk. Dat is in het jaar 1231. Vier jaar later wordt Elizabeth heilig verklaard.

Er wordt over de heilige Elizabeth een mooie legende verteld, die wij jullie ook willen vertellen.Je weet dat de broer van haar man haar alles heeft afgenomen. Hendrik, zo heet hij, is bang, dat Elizabeth alles weggeeft aan de arme mensen, beneden in het dorp. Op een dag gaat Elizabeth met een korf naar het dorp. Er ligt een doek over die korf, maar je kunt wel raden wat er in zit. Eten natuurlijk voor de arme mensen, en iets voor de zieken. Elizabeth is net onderweg, als ze Hendrik tegenkomt. Die wil natuurlijk weten wat er in dat mandje zit. Met de ogen omlaag zegt Elizabeth: “Er zitten rozen in dat mandje.” Hendrik kijkt zelf in het mandje en ziet er inderdaad rozen in zitten. Zo heeft O.L. Heer Elizabeth geholpen, dat ze toch goed voor de arme mensen kon blijven zorgen.

Er bestaat nog een andere legende, die veel mensen niet kennen. In de tijd van Elizabeth waren er veel mensen melaats. Dat was een gevaarlijke ziekte, waar je aan stierf. Niemand wilde dan ook in de buurt van die zieke mensen komen. Stel je voor dat je die verschrikkelijke ziekte zelf krijgt. Elizabeth gaat wel naar de melaatsen toe. Ze zorgt voor hen, ze wast de wonden schoon en verbindt de mensen. Op een dag, wanneer haar man weg is, neemt ze zelfs een melaatse jongen mee naar het kasteel. De moeder van Lodewijk is razend. Elizabeth trekt zich er niets van aan. Ze wast de jongen en verbindt zijn wonden. Dan legt ze hem in haar eigen bed.Onverwacht komt Lodewijk thuis. Zijn moeder neemt hem meteen mee naar de slaapkamer. Wanneer Lodewijk de dekens terugslaat, ziet hij niet de melaatse jongen, maar de gekruisigde Jezus in bed liggen. Vol liefde zegt hij dan tegen Elizabeth: “Lieve vrouw van mij. Zulke gasten mag je vaker in mijn bed leggen. Laat je door niemand van je goede werken afbrengen.”

We vieren het feest van Elizabeth op 17 november. Dat is ook de dag waarop ze is gestorven.

Goede God, de heilige Elizabeth wist, dat alles wat ze voor de arme mensen deed, ze ook voor Jezus deed. Daarom zorgde ze goed voor de armen, ook als dat moeilijk was. Help ons, om ook goed te zijn voor de mensen die ons nodig hebben. Amen.