16 oktober: Heilige Margareta-Maria Alacoque

Margareta wordt op 22 juli 1647 geboren als dochter van een rechter en notaris. Haar vader staat bekend als een eerlijk en rechtvaardig man. De familie leeft in het bisdom Autun, in midden Frankrijk. Margareta is een vrolijk meisje, en tegelijk is ze erg vroom. Wanneer ze acht jaar oud is, sterft haar vader. Margareta gaat nu naar de kostschool bij de zusters Clarissen. Ze kan heel goed leren, en kent ook haar catechismus goed. Dus mag ze al gauw de Eerste Heilige Communie doen. Dat is heel ongewoon in die dagen.

Dit feest maakt op het jonge meisje een diepe indruk. Toch kan ze nog zo van de dingen om haar heen genieten, dat ze voorlopig nog niet zoveel tijd heeft voor God. Daar zal God zelf iets aan doen. Margareta wordt ziek. Ze heeft veel pijn. Ze belooft dat ze in het klooster zal gaan, als ze weer beter wordt. Ze zal ook een echt kind van Maria worden. Daarom kiest ze bij het heilig vormsel ook als tweede naam: Maria. En Margareta wordt weer beter. Maar ze vergeet voorlopig wat ze heeft beloofd.

Intussen zijn een oom en tante van Margareta heel slecht voor Margareta en haar moeder. Daarom zou het fijn zijn, als Margareta zou trouwen. Dan kon haar moeder bij haar komen wonen. Nu gaat Margareta nadenken. Ze heeft beloofd, dat ze in het klooster zal gaan. Vier jaar duurt de strijd. Dan weet ze, dat ze naar het klooster zal gaan. Ze zal intreden bij de zusters van Paray-le-Monial. Margareta houdt veel van Jezus en Jezus laat haar merken, dat Hij ook veel van haar houdt. Ze vertelt dat allemaal aan haar overste. Die denkt dat Margareta verwaand is. Daarom mag ze nog niet haar geloften doen. Dat is natuurlijk heel erg, maar Margareta is gehoorzaam.

Na een paar maanden mag ze een retraite doen als voorbereiding op haar geloften. Dan gebeurt er iets heel bijzonders. God geeft aan Margareta een heel bijzonder voorrecht. Ze mag vaak Jezus zelf zien. Tijdens haar kloosterleven komt Jezus vaak bij haar. Vaak laat Hij aan de zuster Zijn heilig Hart zien.

16 juni van het jaar 1675 is een heel bijzondere dag in het leven van Margareta. Jezus verschijnt haar weer als het heilig Hart. Hij vertelt aan de zuster over de ondankbaarheid van zoveel mensen voor Zijn heilig sacrament van de Eucharistie. Hij vertelt haar dat zoveel mensen helemaal niet eerbiedig zijn. Daarom vraagt Jezus aan Margareta: “Ik wil dat de vrijdag, acht dagen na het feest van het heilig sacrament een feest wordt van Mijn heilig Hart”. Op die dag zullen de mensen te communie gaan en bidden voor de zonden en de oneerbiedigheid van veel mensen. Jezus belooft aan Margareta, dat iedereen die het heilig Hart zal vereren, van God bijzondere genade zal krijgen. Zo is langzamerhand het feest van het heilig Hart ontstaan en ook de eerbied voor het heilig Hart van Jezus wordt bij veel mensen groter.

Maar hoe gaat het verder met Margareta? Ze twijfelt vaak, of ze zich niets wijsmaakt. Zou het geen inbeelding zijn, dat ze Jezus zelf mag zien? Ook sommige zusters in het klooster zijn niet lief voor haar. Ze vinden haar maar een aanstelster. Toch weten die zusters niet, dat Margareta vaak met Jezus mag praten. Daar komen ze pas na tien jaar achter, wanneer een pater er over voorleest in het klooster. Margareta wordt nu novice – meesteres. Dat betekent, dat ze jonge meisjes mag helpen om een goede zuster te worden. Ze leert deze meisjes veel van het heilig Hart te houden. De andere zusters zijn daar boos over. Margareta voert almaar nieuwe dingen in en dat is in het klooster verboden. Daarom zijn ze boos over deze verering van het heilig Hart. Dat past niet bij hun kloosterleven. Toch gaat er langzaam iets veranderen in het klooster. In het jaar 1686 wordt er voor de eerste keer het feest van het heilig Hart gevierd. De rest van haar leven heeft Margareta alleen maar gewerkt aan het bevorderen van de eerbied voor het heilig Hart. Ze heeft daar soms veel voor moeten lijden, maar dat heeft ze geduldig verdragen.

Op 14 oktober van het jaar 1690 is ze naar de hemel gegaan. In 1920 wordt ze door paus Benedictus XV heilig verklaard en in 1929 heeft paus Pius XI het feest van het heilig Hart officieel tot feest voor de hele Kerk gemaakt.

We vieren het feest van Margareta Maria Alacoque op 16 oktober.

Goede Jezus, door de heilige Margareta-Maria hebt U ons laten zien hoeveel U van ons houdt. Wij willen ook altijd van U houden. Geef ons altijd eerbied voor Uw heilig Hart. Amen.