Preekje op 02-06-2020, dinsdag in de 9e week door het jaar 2

Preekje op 02-06-2020, dinsdag in de 9e week door het jaar 2

Openingswoord

Niemand van ons houdt van vlekken en andere onvolkomenheden. Denken we bijvoorbeeld aan een eigenaar van een auto, die ontdekt, dat er in zijn auto opeens een kras of een deuk zit. Mensen hebben een prachtig, gloednieuw tapijt in de huiskamer en maken zich toch een beetje zorgen, dat een van de kinderen weer een beker melk zal omstoten. Op een soortgelijke manier waarschuwt de apostel Petrus ons ervoor om op onze hoede te zijn voor alles wat onze ziel zou kunnen beschadigen of besmetten.

Hoe kunnen wij op onze hoede zijn? Nou, als het om een auto gaat is de beste manier natuurlijk, dat wij met de nodige voorzichtigheid rijden en dat wij ons te allen tijde bewust zijn van wat er in onze omgeving gebeurt. Als het gaat om onze ziel, zou dat betekenen, dat wij gelegenheden tot zonde moeten vermijden, zoals wij dat ook bidden in de oefening van berouw. Het betekent, dat wij ons bewust zijn van de verleidingen om ons heen en dat wij voorzichtig manoeuvreren op al die gevaarlijke wegen in het leven.

In het geval van het nieuwe tapijt zouden wij letten op wie wat eet in die huiskamer. We willen niet riskeren, dat er iets wordt omgestoten of dat er iets valt. Zo is het op het geestelijke niveau belangrijk, dat wij ook op onze voeding letten: wie krijgt allemaal wat naar binnen, bijvoorbeeld door de tv, door goede vrienden of niet zulke goede vrienden en vriendinnen. Helpen zij ons de persoon te worden, die God voor ogen heeft of leiden zij ons op slechte paden. Het is werkelijk heel belangrijk hier geregeld even bij stil staan.

Waar wij ook even goed op moeten letten: als wij er echt op uit zijn om onze ziel voor het kwade te behoeden, laten wij ons dan niet bezwaren door het verleden, die keren dat het niet goed gelukt is; en laten we ons ook niet ontmoedigen door de toekomst, zo van: nu zal het ook wel weer niet lukken.

Wij mogen denken aan het geduld, dat de Heer met ons heeft. Hij is niet gekomen om ons te veroordelen vanwege onze onvolkomenheden, maar om ons te reinigen en te redden. Door de heilige Geest is zijn goddelijke genade altijd beschikbaar om ons te helpen, te beschermen en te bevrijden.