Overweging op 05/06-01-2018, Openbaring des Heren, jaar B, in de tehuizen, Jannie Ligthart

Overweging op 05/06-01-2018, Openbaring des Heren, jaar B, in de tehuizen, Jannie Ligthart

openingswoord

Lieve mensen. Welkom in deze woord en communieviering. Vandaag vieren we kerstmis nog eens over. Ook vandaag vieren we dat God, in het kind van Bethlehem, in onze wereld, in ons leven is gekomen. Het is Jezus de God- mens, die ons hoop en vrede geven wil. De bezoekers bij de kribbe zijn vandaag niet de herders uit het veld maar wijzen uit het oosten. Zij hebben een ster aan de hemel, een verlangen in hun hart gevolgd. Bij de kribbe werd hun verlangen tot werkelijkheid. Daar konden ze ervaren dat het Jezus, de zoon van God is, die daar in armoede ligt. Jezus die het licht in de wereld brengt. In onze viering gaat het ook om licht aan de hemel, om een stralende ster. Het is de opdracht aan ons allemaal: om licht te zijn, om een ster te zijn voor anderen.

Omdat we in ons doen en laten hierin vaak tekort schieten, bidden we samen de schuldbelijdenis om de H. Communie waardig te kunnen ontvangen.

overweging

Dierbare medegelovigen, vandaag gaat het over mensen die in de stand van de sterren lezen dat er iets bijzonders aan de hand moet zijn. Drie koningen, geleid door een ster, zijn op weg gegaan naar het Kerstkind. De drie koningen , Melchior, Caspar en Balthazar, laten alles achter om een stem in hun hart te volgen.

Het is een schitterend verhaal, waarbij mensen met een eenvoudig geloof en een gebrekkige wetenschap álles achter zich laten om zich in het onbekende te storten.

Het op kamelen, ploeterend door de eindeloze woestijn gaan, kan een beeld zijn van de beproevingen die de mens in zijn leven meemaakt.

Het volgen van de ster en daarom, over de bergen van Juda gaan, kan een beeld zijn van de moeilijkheden waar je als een berg tegen opziet. Pas aan de andere kant van de heuvel, als de wijzen de moeilijkheden overwonnen hebben, bevindt zich het groene gras en staat er een kribbe met daarin een wonderlijk Kind, die “Vredesvorst” genoemd wordt.

Zo heeft God zich, door Jezus, aan hen, en aan de hele wereld geopenbaard.

Daarom wordt het” Driekoningenfeest”, officieel “de Openbaring des Heren” genoemd. In Jezus laat God zien wie Hij is.

In het kleine Kerstkind, Jezus, heeft God zich laten zien, heeft Hij zich geopenbaard. Het is niet een openbaring aan een kleine groep ingewijden, maar Jezus is bestemd voor iedereen. In het Oude Testament heeft God daar al voortdurend overgesproken bij monde van de profeten: Mozes, Elia, Jesaja en Jona. Maar nu heeft God zich aan de wereld laten zien in een Zijn eigen Zoon, de God-met-ons, Immanuel.

Tegenover de moed van de wijzen om eigen veiligheid de rug toe te keren, het onbekende tegemoet – zoals eertijds aartsvader Abraham op weg is gegaan – steekt onze moed en vertrouwen zwak af. Dan gaan we nadenken over hoeveel we kunnen loslaten om de stem van Jezus te volgen en zijn Weg te gaan.

Helaas is het ons mensen eigen dat we vaak voor eigen veiligheid, eigen rust kiezen, ook als het ten koste gaat van aandacht voor de ander en de Ander met een hoofdletter. Het verlangen in ons hart geven we geen kans. We kiezen dan voor de gemakkelijke weg, en laten de oneffen wegen in de woestijn en het smalle pad langs het ravijn, het liefst links liggen, ook al weten we dat dat niet Gods bedoeling met ons leven is.

Als we voor de veilige weg kiezen, en ons niet door God laten leiden, moeten we er niet verbaasd over zijn dat we Gods leiding in ons leven niet kunnen ervaren, zoals de wijzen, wier aandacht op de ster gericht bleef. Het is niet gemakkelijk maar omdat, Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is, moeten we blijven proberen te leven zoals Jezus het ons heeft voorgedaan.

Aangekomen bij Jezus brachten ze Hem hun hulde , en boden ze Hem geschenken aan. Daarna wilden ze naar Herodes vertrekken, om hem te vertellen waar hij het Kind kon vinden. Maar omdat hun innerlijk afgestemd was op God, werd hen van Godswege door een engel gezegd, niet naar Herodes te gaan. Herodes met zijn slechte bedoelingen paste niet in Gods heilsplan.

Door te luisteren naar Gods woord, kunnen ook wij afgestemd blijven op wat God met ons, met de wereld voorheeft. Door deze innerlijke ster te blijven volgen, kunnen we ervaren dat God met ons meegaat. We weten, dat als we dit innerlijke kompas voorrang blijven geven boven wat de wereld, de mensen om ons heen zeggen, we aan het eind van onze levensweg, God in al Zijn glorie mogen ontmoeten.

Ook al heeft deze weg, het christen zijn, zijn moeilijke momenten, toch is het de Weg waarover het in ons leven gaat.

Dan zullen we op het eind van onze levensweg, net als de wijzen, voor Hem op onze knieën vallen en Hem hulde brengen. Wij zijn dan aangekomen waar God ons wil hebben. Bij Hem.

Graag wil ik u allen een Zalig Nieuwjaar toewensen.  Waarin u, op weg met God, Hem mag ervaren. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments