Preek op 06-07-2017, donderdag in de 13 week door het jaar 1, diaken Eelke Ligthart

Preek op 06-07-2017, donderdag in de 13 week door het jaar 1, diaken Eelke Ligthart

openingswoord

Allemaal van harte welkom bij de viering van de H. Eucharistie. We gedenken vandaag de heilige Maria Goretti. Zij werd in 1890 in Italië geboren en groeide op in een arm gezin. Zij hielp haar moeder bij de zorg voor het huishouden. Als jong meisje was zij al vurig in haar geloof en gebruikte haar vrije tijd om te bidden. Op 12 jarige leeftijd stierf zij aan de verwondingen die zij opliep door haar weigering om in te gaan op de oneerbare verlangens van een buurjongen. Zij bleef touw aan haar geloof en de daarbij behorende tien geboden. Laten ook wij trouw zijn aan ons geloof en daarvoor blijven bidden.

preek

Dierbare medegelovigen, veronderstel dat je verlamt bent, dat je niet meer kunt gaan of staan waar je wilt. Je ligt in bed, of zit de hele dag in een rolstoel. Er is iemand die op een mooie dag een eindje met je wil rijden, en je komt iemand tegen, zomaar een vreemde, die tegen je zegt: “Heb moed mijn zoon of dochter, uw zonden zijn u vergeven”. Zou je je dan niet een beetje bedonderd voelen? Je zonden vergeven, je wil een gezond lijf om te gaan en te staan waar jij wil !!!

En toch. Misschien is de zonde ons meer nabij dan we zelf denken. Misschien is onze zondigheid een ergere kwaal dan al onze lichamelijk gebreken. We voelen dat echter anders aan, omdat dat een menselijk aanvoelen is. Als we zo om ons heen kijken zijn we allemaal doodgewone mensen. We doen ons best voor wat vrede, wat geluk, we zoeken wat geborgenheid. Maar als we onszelf en elkaar wat beter leren kennen dat merk je al gauw dat we ook tekortkomingen hebben, dat er soms onhebbelijkheden aan de oppervlakte komen. Is dat dan zonde? Is zonde even een momentopname waar het even fout ging? Zonde is bijbels gezien, een soort mentaliteit, van waaruit wij ons leven inrichten. Die mentaliteit bestaat hierin dat mensen voortdurend met zichzelf bezig zijn. Als we die weg gaan, komen we onszelf, zogenaamd op eigen kracht steeds weer tegen. De weg naar God en andere mensen raakt geblokkeerd. We zij a.h.w. verlamd om de juiste weg te zien en te vinden. Toch staat bij God de deur altijd open, of anders kunnen we nog door het dak bij Hem binnenkomen.

Lieve mensen de verlammende werking van de zonde is dichtbij, maar nog dichterbij is de vergeving aanwezig in de handen van Jezus en via Hem in de handen van Jezus. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments