Overweging op 04-08 en 05-08-2017, Gedaanteverandering van de Heer, jaar A, in de tehuizen, Jannie Ligthart

Overweging op 04-08 en 05-08-2017, Gedaanteverandering van de Heer, jaar A, in de tehuizen, Jannie Ligthart

openingswoord

Beste medegelovigen. Welkom in deze Woord en Communieviering. In dit weekend vieren we de Gedaanteverandering van de Heer. In het Evangelie lezen we dat Jezus met drie leerlingen de berg Thabor opgaat om er te bidden. De berg Thabor wordt de plaats van de Godsontmoeting genoemd. Hier horen de leerlingen tijdens een fantastische ervaring, God tot hen spreken: “Dit is mijn Zoon, de welbeminde, in wie Ik mijn behagen heb gesteld; luistert naar Hem”. Dit hoorde ook Johannes toen hij Jezus doopte in de Jordaan.

In deze viering zullen we biddend met Jezus meegaan om in het bidden God te ontmoeten. Om dicht bij God iets te ervaren van Zijn vrede en Liefde voor ieder van ons. Vanuit deze ervaring kunnen we met nieuwe moed en geloof het leven aan.

Omdat we nog vaak tekort schieten in ons doen en laten maken wij het even stil in onszelf en bidden we samen de schuldbelijdenis, om de Heilige Communie waardig te kunnen ontvangen.

overweging

Het hoogfeest van de Gedaanteverandering is minder bekend, dan bijvoorbeeld het Hoogfeest van Sacramentsdag of van het Heilig Hart. Misschien komt dit, omdat de Gedaanteverandering van Jezus zich op ijle hoogte afspeelt, ergens op een bergtop tussen hemel en aarde, ver boven de vlakte van ons dagelijkse leven.

Jezus is op deze eenzame hoogte alleen met zijn drie favoriete leerlingen, Petrus, Jacobus en Johannes, en tijdens zijn gedaanteverandering met Mozes en Elia.

Tijdens de gedaanteverandering straalde Jezus zijn gezicht als de zon, en zijn kleed werd glanzend als het licht. En het bovenaardse was dat Jezus met Mozes en Elia stond te praten. En dat uit een lichtgevende wolk een wonderbare stem klonk die zei: ”Dit is mijn geliefde Zoon, aan wie ik vreugde beleef. Luistert naar Hem.”

Een fantastische ervaring, en ik kan me, met Petrus, voorstellen dat je zo’n gelukzalig moment wilt vasthouden. Maar Mozes en Elia verdwenen, en Jezus spoorde de apostelen aan weer naar beneden, het gewone leven in te gaan.

Zo’n geluksmoment wil je graag aan anderen vertellen, maar ik denk dat de apostelen amper gehoor zouden vinden als ze aan anderen zouden vertellen wat ze op de berg met Jezus hadden ervaren.

De toehoorders hadden waarschijnlijk de volgende reacties:

Jezus die straalde, ach het zal de zon wel zijn geweest.

Mozes en Elia, die waren toch al dood, en de stem uit de hemel daar hadden we al eens eerder over gehoord. Maar om dit verhaal nou zo bijzonder te vinden. Ze vonden het denk ik, visserslatijn, vrij overdreven waarbij de realiteit ver te zoeken is. Daarom zei Jezus, denk ik: “Praat er nog maar niet over, wacht er mee tot Ik gestorven en weer opgestaan ben”.

Maar wij begrijpen intussen dat we de evangelieverhalen kunnen lezen als door God gesproken, en dat ze een realiteit verwoorden. Ze kunnen ons boven ons zelf tillen als we het Woord van God aandachtig lezen en in ons opnemen. Door de Gedaanteverandering geeft Jezus aan dat Hij ons in elke situatie, hoe duister ook, boven onszelf uit kan tillen naar een wereld van geluk, waarvan we geen vermoeden hebben, door aan Zijn verheerlijking te denken.

Tegelijkertijd geeft Jezus aan, dat na deze ervaring van geluk het van ons verwacht wordt het leven op te pakken zoals het op ons afkomt. Feiten zullen niet veranderen, het verdriet en het lijden blijft er wel, maar we kunnen er beter mee omgaan omdat ons een hemelse gelukzaligheid, na ons aardse leven wacht. Het bewust ervaren van de goede, gelukkige momenten hoort bij ons leven, evenals lijden en verdriet. Jezus heeft het ons voorgeleefd. Zes dagen vóór Jezus met de leerlingen de berg opgaat vertelde Hij hen dat hij veel zou moeten lijden, dat hij ter dood gebracht zou worden en op de derde dag zou worden opgewekt.

De Gedaanteverandering van Jezus kunnen we denk ik zien als Gods antwoord op het bidden van mensen die lijden. Als alles duister is, kunnen we ons keren naar het Licht van Christus, het lichtend vuur dat nooit meer dooft. Als we in lijden en verdriet ons keren naar Jezus Christus kan het in een flits, lichter worden in ons gemoed en houden we vertrouwen in de toekomst. Want God zei niet alleen tot Jezus: ‘Dit is mijn geliefde Zoon”. Tegen ieder van ons zegt God: “Jij bent Mijn geliefde kind.” Kom uit je gepieker en verdriet en richt je op Mij.

Eigenlijk zijn we al gelukkige mensen omdat we naar Gods woord luisteren en ernaar proberen te leven. We komen regelmatig in een viering bij elkaar en we weten wat bidden is. In het bidden kunnen we Zijn stralende aanwezigheid ervaren en weten we dat Hij elke dag, elk moment van ons leven met ons meegaat. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments