Preekje op 27-11-2020, vrijdag in de 34e week door het jaar 2

Preekje op 27-11-2020, vrijdag in de 34e week door het jaar 2

Wij hebben de afgelopen weken kunnen merken, dat veel Bijbellezingen zich richten op Jezus’ triomfantelijke terugkeer op het einde van de tijd. Het is ook een goede zaak om hier aan het einde van het liturgische jaar een beetje meer over na te denken, en het is goed om klaar te staan om de Heer te verwelkomen wanneer Hij eenmaal terugkeert.

Maar veel van deze passages, zoals het Evangelie van vandaag, kunnen ook worden gelezen in het licht van de aanwezigheid van het Koninkrijk onder ons op dit moment.

Er gaat inderdaad nog heel veel komen, maar toch leven wij nu al in die nieuwe schepping waarin Jezus Christus, de gekruisigde en verrezen Heer, regeert.

Hoe ziet het eruit als God midden onder zijn volk leeft? Wel, wij gaan aan de adventstijd beginnen en dan gaan we ons toch ietsje meer toeleggen op werken van barmhartigheid. De tekorten bij de voedselbanken zullen dan hopelijk ietsje minder worden. En misschien wordt er niet alleen wat meer gewoon voedsel gebracht, maar ook lekkernijen, zodat de mensen, die leven van de voedselbank, strakjes met Kerstmis ook wat extra’s hebben.

We zouden ook wat zieke en oudere mensen kunnen helpen om hun huis een beetje extra aan te kleden, in kerstsfeer te brengen. Misschien zouden we ook kunnen proberen ergens een stukje verzoening te bewerken. Dat is niet alleen ons werk, maar in de komende tijd geeft ook God extra genade.

Nu is het gemakkelijk om Gods Koninkrijk in onze wereld te zien doorbreken door de onbaatzuchtigheid of vrijgevigheid van de mensen om ons heen. Maar het Koninkrijk is ook aanwezig in situaties, die niet zo hemels zijn.

Soms zijn er grote spanningen tussen mensen en kan er niet zomaar verzoening worden bewerkt. Of vrijgevigheid doet mensen zich realiseren, dat ze de rest van het jaar eigenlijk ontzettend eenzaam zijn. Of door de koude en door stormen wordt de situatie voor daklozen alleen maar erger is plaats van dat ze toeleven naar een beetje mooie kerstdagen.

Maar het Koninkrijk is er nog steeds. Jezus lijdt mee met de armen en rouwt om de verdeeldheid tussen ons, mensen. Hij is er en omhelst mensen in hun isolement.

Inderdaad, Jezus is Koning. We weten dat het zo is, ongeacht wat het leven ons brengt. Dat mag hoop geven.