Preekje op 08-06-2021, dinsdag in week 10 door het jaar 1

Preekje op 08-06-2021, dinsdag in week 10 door het jaar 1

Openingswoord

Er is niets ongewoons aan het in huis hebben van een potje zout. Waarschijnlijk hebben we zelfs een groot pak of een grote bus waarmee we het kleine zoutvaatje kunnen aanvullen. We hebben ook altijd wel een voorraadje gloeilampen in huis. Heel gewoon, maar lampen zijn onmisbaar. Zout geeft smaak aan ons voedsel en kan een flauw gerecht lekker maken. En als wij geen lampen zouden hebben, zouden we allemaal met de kippen op stok moeten.

Misschien voelen wij ons een beetje als een van deze eenvoudige huishoudelijke artikelen: niet ongewoon, maar ook niet buitengewoon. Maar hoe dan ook: ieder van ons is voor God van onschatbare waarde; elk van ons heeft aan de wereld iets unieks te bieden. Dus in het evangelie van vandaag, wanneer Jezus mensen oproept om het zout van de aarde en het licht van de wereld te zijn, dat gebod geldt niet alleen voor bepaalde mensen, zoals de rijken en de machtigen of de heiligen, maar voor iedereen, ook voor ons.

Als zout en licht zijn voor andere mensen klinkt misschien als een grote uitdaging. Maar er is een eenvoudige manier om te beginnen: de liefde.

Moeder Teresa van India zei ooit: “We kunnen niet allemaal grote dingen doen, maar we kunnen kleine dingen met grote liefde doen.” Als wij bijvoorbeeld een eenzame buurvrouw bezoeken, zijn wij zout door de eentonigheid van haar dag te verlichten. Als wij vanwege iemands verjaardag zijn favoriete maaltijd klaarmaken brengen wij licht in zijn leven.

Jezus herinnert ons er wel aan, dat wij meer moeten doen dan alleen het liefhebben van degenen die van ons houden. We moeten ook onze vijanden liefhebben en hen die ons onrecht hebben aangedaan van harte vergeven. Het kan nodig zijn dat wij eindelijk eens vrede sluiten met een familielid die heel andere politieke opvattingen heeft of dat wij iemand die ons heeft opgelicht van harte vergeven. Dit is de meest uitdagende vorm van liefde, maar het is het soort dat ons onderscheidt als leerlingen van Jezus Christus, een liefde die zo ruimhartig is, dat het iedereen opvalt, en dan worden wij als een stad op een berg die niet verborgen kan blijven.

Broeders en zusters, wij maken deel uit van de missie van de Kerk om Jezus’ liefde in de wereld te brengen. We kunnen dat soms op buitengewone manieren doen, maar meestal op een heel eenvoudige wijze. Het is echter niet altijd gemakkelijk en er is zelfs geen garantie dat het altijd zal worden gewaardeerd. Maar dat maakt niet uit. God waardeert het, altijd. De liefde die wij te bieden hebben is net zo belangrijk om te leven als zout en licht.