Preekje op 07-01-2021, donderdag na Openbaring van de Heer

Preekje op 07-01-2021, donderdag na Openbaring van de Heer

Openingswoord

Aan de ene kant is het heel eenvoudig om God te gehoorzamen. Wij hoeven alleen maar lief te hebben. Aan de andere kant is het ook moeilijk om God te gehoorzamen. Want wij moeten altijd liefhebben.

Het is duidelijk, dat de liefde waarover Johannes het in de eerste lezing heeft, meer is dan een beetje emotie. Het is een beslissing. Het maakt niet uit hoe boos of angstig of gekwetst wij ons voelen, wij kunnen er altijd voor kiezen om te proberen het welzijn van de ander te bevorderen. Wij kunnen ervoor kiezen om het welzijn van de ander belangrijker te achten dan wat wijzelf aangenaam vinden.

Van iemand houden betekent, dat wij ons uiterste best doen om een vreemdeling te begroeten, dat wij bereid zijn om te luisteren naar iemand wiens ervaringen heel anders zijn dan die van ons. Het betekent, dat wij iemand gemakkelijk vergeven in plaats van te proberen om de ander zich schuldig te laten voelen. Van iemand houden betekent, dat wij de prestatie van een ander waarderen, zijn inspanningen toejuichen, zelfs als dat betekent, dat wij zelf minder aandacht krijgen.

Natuurlijk, door zo te willen doen, leggen wij de lat wel hoog. Wij weten hoe moeilijk het kan zijn om het goede te onderscheiden in de soms chaotische omstandigheden van het dagelijkse leven. Wij hebben ook allemaal weleens ervaren hoe het is om tegen een gebrekkige liefde aan te lopen, de liefde die onszelf of iemand anders beschadigt. Niemand liefde is volmaakt.

Maar laten wij de moed niet verliezen. Johannes geeft ons een belangrijke sleutel tot echte liefde: “Wij hebben lief, omdat God ons het eerst heeft liefgehad” (1 Joh. 4, 19). Alle liefde komt voort uit God zelf. Denken wij aan de keren, dat ons hart tijdens de heilige Mis verheven werd of door het zien van een prachtige zonsopgang. Of toen een goede vriend uit het niets bij ons kwam en ons bemoedigde. Dat zijn allemaal tekenen, dat Gods liefde ons bereikt. Als wij zijn liefde tot de basis van ons leven maken, groeit ons vermogen om die liefde uit te breiden tot alle mensen om ons heen, vooral als wij eraan denken, dat God van al die mensen houdt, zoals Hij van ons houdt.

God is de bron van alle liefde. En die bron dragen wij in ons, de heilige Geest. Dus houdt goede moed: het is aan ons om liefde hebben, maar we staan er letterlijk godzijdank niet alleen voor.