Preekje op 06-01-2021, woensdag na Openbaring van de Heer

Preekje op 06-01-2021, woensdag na Openbaring van de Heer

Openingswoord

De apostelen bevinden zich op het meer. Ze hadden tegenwind en dus kwamen ze maar moeizaam vooruit. En dan gebeurt er opeens iets onverwachts: Jezus gaat te voet over het water en Hij wilde aan hen voorbijgaan. Zij schreeuwen van angst, omdat zij menen een spook te zien.

De apostelen hadden nog nooit een dergelijke ervaring gehad. Wij ook niet, maar wij weten inmiddels, beter dan de apostelen toen, dat Jezus alles kan. Voor God is niets onmogelijk. En ook al was Hij aan wal gebleven, dan had Hij nog geweten in welke omstandigheden de apostelen op dat moment verkeerden. In de geest laat Hij hen nooit alleen.

En zo is het ook met ons: wij zijn nooit alleen! We hoeven nooit te schreeuwen van angst, maar mogen altijd vertrouwen op de liefdevolle aanwezigheid en zorg van de Heer.

Gisteren hoorden wij in de eerste lezing ook over de liefde van God. God ís liefde. Maar hebben wij erover nagedacht, dat wij ook liefde zijn!? Johannes zegt, dat God die ons liefheeft, in ons leeft. Hij vertelt, dat Gods liefde in ons volmaakt is als wij van elkaar houden. En tenslotte vertelt hij ons, dat wij in deze wereld leven volgens het voorbeeld van Christus.

Moeten wij nog meer overtuigd worden? Misschien kan het een beetje helpen als wij het volgende door de dag een paar keer herhalen: “Net als Jezus, ben ik in de wereld, ik ben liefde!” Dit is geen kwestie van een soort zelfhypnose. Het is ook geen kwestie van jezelf overtuigen tegen beter weten in. Jezus Christus leeft werkelijk in ons. Wij zijn werkelijk zijn vertegenwoordigers in deze wereld.

Laten wij vol vertrouwen zijn. De liefde waarnaar wij verlangen is al in ons hart. De liefde waarvan wij weten, dat wij die voor iedere mens zouden moeten voelen, is al in ons hart.

En wij kunnen het vandaag laten zien. Misschien dat wij vandaag een paar belangrijke werken te doen hebben. En opeens wil iemand graag vertellen over iets moois wat hij heeft meegemaakt. Dat is een moment van keuze. Kiezen wij ervoor om lief te hebben, om onze eigen plannen en voorkeuren een tweede plaats te geven, en geven wij onze tijd en aandacht aan deze persoon? We hebben in deze situatie een keuze vanwege Gods liefde, die in ons hart is. God is vrije keuze, God is vrijheid. En wij kunnen in vrijheid ertoe besluiten werkelijk lief te hebben.

Het is een fundamentele waarheid, een ervaringsgegeven, dat hoe meer liefde wij tonen, hoe meer vertrouwen, zelfvertrouwen ook, wij krijgen. Omdat iedere keer dat wij er voor kiezen om lief te hebben wij de heilige Geest de gelegenheid geven om ons hart te veranderen. Als wij liefhebben, geloven wij hetzelfde als de heilige Geest. Wij zitten op één lijn. Iedere keer dat wij liefhebben, wint de heilige Geest ietsje meer terrein in ons leven.

Laten we dus tijd en aandacht geven aan de medemens, die graag over een mooie ervaring wil vertellen. Kiezen wij ervoor om te glimlachen en om te bidden voor de chauffeur, die ons de weg afsnijdt. Kiezen wij ervoor een maaltijd te bereiden of bloemen te brengen aan de buren, die het een beetje moeilijk hebben. En dan zullen wij ervaren, dat liefhebben ons altijd weer uitnodigt om nog meer lief te hebben. Echte liefde werkt verslavend. Je kunt er niet genoeg van krijgen.

Zeggen wij Jezus, dat wij geloven, dat wij zijn liefde zijn in deze wereld. Vragen wij Hem ons te helpen om altijd de juiste keuzes te maken, zodat wij zijn liefde altijd en overal aan iedereen kunnen laten zien.