Preek op zaterdagavond 23-11-2024, hoogfeest Christus, Koning van het Heelal, jaar B, pastoor Frank Domen

Preek op zaterdagavond 23-11-2024, hoogfeest Christus, Koning van het Heelal, jaar B, pastoor Frank Domen

Openingswoord

Broeders en zusters, we vieren Christus, Koning van het Heelal. We erkennen, dat Jezus, onze Heer, niet alleen de Koning is van ons hart, maar van heel de schepping. Deze dag markeert het einde van het kerkelijk jaar. We worden ons opnieuw bewust van de grote waarheid: Christus regeert met liefde, gerechtigheid en barmhartigheid.

Zijn Koningschap is anders dan dat van aardse heersers. Hij kwam niet om te heersen met macht of geweld, maar met nederigheid en dienstbaarheid. Zijn troon was het kruis, en zijn kroon een doornenkroon. Toch is Hij de ware Koning, omdat Hij ons heeft verlost en ons uitnodigt deel te nemen aan zijn Rijk van vrede en waarheid.

Laten we in deze Eucharistieviering ons leven opnieuw toevertrouwen aan Christus, onze Koning. Mogen wij zijn voorbeeld volgen in ons dagelijks leven, en groeien in liefde voor God en de naaste.

Laten we ons nu voorbereiden om op waardige wijze deze heilige Mis te kunnen vieren door oprecht onze schuldbelijdenis te bidden.

Openingsgebed

Laat ons bidden. Almachtige eeuwige God, Gij hebt uw welbeminde Zoon tot Heer verheven, tot Koning van alles wat bestaat. Voor onze vrijheid heeft Hij het uiterste doorstaan en zo een nieuwe toekomst mogelijk gemaakt. Wij vragen U, dat ons werken voor het dagelijks brood een hulde wordt aan U, een eredienst, totdat Hij wederkomt, Jezus Christus, uw Zoon. Die met U leeft en heerst … Amen.

KinderWoordDienst

Preek

Broeders en zusters, we vieren Christus Koning. Dit feest richt onze blik op de ultieme waarheid: Jezus Christus is de Koning van al wat is, zichtbaar en onzichtbaar. De lezingen helpen ons dieper te begrijpen wat dat koningschap betekent.

De profeet Daniël zegt het volgende: “In mijn nachtelijk visioen zag ik met de wolken des hemels iemand aankomen, die op een mens geleek … Hem werd heerschappij gegeven, luister en koninklijke macht.” Dit biedt hoop aan een volk, dat gebukt gaat onder vervolging. Het laat zien, dat er ooit een eeuwige Koning zal komen, die gerechtigheid brengt.

De titel ‘Mensenzoon’ verwijst naar Jezus. Hij is de vervulling van deze profetie. Zijn Koninkrijk is niet tijdelijk of beperkt, maar eeuwig en universeel. Dit roept een belangrijke vraag op: waar is dit Koninkrijk in onze wereld vol geweld, ongelijkheid en chaos?

Het antwoord vinden we in de Bijbellezingen.

De tweede lezing uit de Apokalyps of Openbaring stelt ons Christus voor als “de eerstgeborene van de doden en de Vorst van de koningen der aarde.” Maar direct daarna lezen we iets verrassends: Hij is de Koning, “die ons liefheeft en die ons van de zonden heeft verlost door zijn bloed.”

We zien hier een Koning, die niet heerst door macht, maar door liefde. Zijn troon is niet van goud, maar van hout: het kruis. Hij wordt niet bediend, maar dient zelf. Dit beeld staat in scherp contrast met aardse machthebbers. Keizers en koningen komen en gaan; hun rijkdom, legers en monumenten verdwijnen uiteindelijk. Maar Christus’ heerschappij is onvergankelijk, want het is gebaseerd op Zijn offer en liefde.

Wat betekent dit voor ons? Het betekent, dat Christus Koning is in ons leven als we Zijn liefde toelaten. Hij nodigt ons uit om een band met Hem aan te gaan, niet uit dwang, maar uit liefde. Deze Koning is geen tiran, maar een Redder.

Jezus antwoordde Pilatus: “Ja, koning ben Ik. Hiertoe werd Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen om getuigenis af te leggen van de waarheid. Al wie uit de waarheid is luistert naar mijn stem.”

In het evangelie staat Jezus tegenover Pontius Pilatus. Als vertegenwoordiger van het Romeinse Rijk vraagt hij: “Zijt gij de koning der Joden?” Het lijkt een simpele politieke vraag, maar Jezus’ antwoord is diepzinnig: “Mijn koningschap is niet van deze wereld.”

Jezus bedoelt niet, dat Zijn Koninkrijk niets met deze wereld te maken heeft, maar dat het anders van aard is. Aardse koninkrijken worden gebouwd met macht, geweld en rijkdom, Jezus’ Koninkrijk met waarheid, rechtvaardigheid en liefde. Hij zegt: “Al wie uit de waarheid is, luistert naar mijn stem.”

Dit is een belangrijke boodschap voor ons. Het koningschap van Christus is niet iets abstracts of iets wat alleen in de toekomst ligt. Het begint hier en nu, in ons hart en in onze gemeenschap. Maar het vraagt wel iets van ons. Luisteren wij naar Zijn stem? Leven wij naar Zijn waarheid?

Wat betekent het praktisch om Christus als Koning te erkennen? Drie dingen zijn daarbij belangrijk:

1) een innerlijke keuze;
2) een andere manier van leven;
3) een bron van hoop.

Ten eerste, de innerlijke keuze: Jezus wil Koning zijn van ons hart. Dit vraagt, dat we onszelf onderzoeken: Wie heeft het in ons leven voor het zeggen? Laten we ons leiden door macht, geld of status? Of luisteren we naar Christus, die ons oproept om te leven in waarheid en liefde? Jezus’ Koningschap vraagt een bewuste keuze om Hem te volgen, elke dag opnieuw.

Ten tweede, de andere manier van leven: als Jezus Koning is, beïnvloedt dat hoe we met anderen omgaan. We streven niet naar macht over anderen, maar we dienen hen. Het betekent, dat we ons inzetten voor gerechtigheid, vrede en barmhartigheid. Het Koninkrijk van God groeit in kleine daden van liefde: een luisterend oor, een helpende hand, een woord van hoop.

Ten derde, de bron van hoop: het feest van Christus Koning leert ons, dat de uiteindelijke macht niet ligt bij politieke systemen, sociale trends of economische machten. Hoe gebroken de wereld ook lijkt, Christus is en blijft Koning. Zijn liefde is sterker dan haat, Zijn waarheid overwint alle leugens, en Zijn leven is sterker dan de dood. Dit geeft ons moed om door te gaan, zelfs in deze moeilijke tijden.

Broeders en zusters, Christus Koning roept ons op een keuze te maken. Zien we Zijn Koningschap als iets ver weg, of laten we het ons dagelijks leven veranderen? Het is verleidelijk om te denken, dat we te klein zijn om een verschil te maken. Maar vergeet niet: het Koninkrijk van God groeit in het kleine en het gewone.

Denk aan de manier waarop Jezus zelf werkte. Hij begon niet met een groot leger of een paleis, nee, Hij koos voor een eenvoudige stal, een klein groepje leerlingen en een kruis. Toch heeft Zijn koninkrijk de wereld veranderd. En daar mogen wij aan meehelpen.

Waar je ook bent – in je gezin, op je werk, in je buurt – je kunt Christus’ Koninkrijk laten zien. Door te leven in liefde en waarheid, door te getuigen van hoop en gerechtigheid, bouw je mee aan een wereld waar Christus werkelijk Koning is.

Tot slot. Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar kijken we vooruit naar de voltooiing van Gods plan. Er komt een dag waarop Jezus’ Koninkrijk volledig zichtbaar zal zijn. Dan zullen we Hem zien, niet meer als een lijdende dienaar, maar als de glorierijke Koning van het heelal.

Tot die tijd leven we in hoop en vertrouwen. We weten, dat Zijn liefde ons leidt, Zijn waarheid ons bevrijdt, en dat Zijn Koninkrijk onwankelbaar is. Laten we vandaag opnieuw ons hart openen en zeggen: “Jezus, U bent mijn Koning. Heers over mijn leven, en gebruik mij om in deze wereld Uw koninkrijk zichtbaar te maken.” Amen.