Preek op 08-06-2025, Pinksteren, jaar C, pastoor Frank Domen

Preek op 08-06-2025, Pinksteren, jaar C, pastoor Frank Domen

Openingswoord

Welkom allemaal! Vandaag vieren we een feest, dat bruist van leven, vuur en verrassing: Pinksteren! Het is hét moment waarop God Zijn belofte waarmaakt: Hij zendt de Heilige Geest. Niet als iets vaags, maar als een Persoon, vol goddelijke kracht, die mensen in beweging zet, verbindt en vernieuwt.

Stel wij ons voor: een groep mensen zit samen, bang, zoekend en wachtend. En dan ineens … wind en vuur, woorden in alle talen. De Geest breekt door muren van angst en verdeeldheid en begint iets nieuws. Mensen, die elkaar niet verstaan, begrijpen elkaar opeens. Waarom? Omdat het over Gods grote daden gaat. De Geest spreekt niet zomaar – Hij spreekt tot een ieders hart.

Ook wij zijn vandaag hier bijeen, net als toen, op dezelfde plaats als vorige week, verlangend naar richting, moed en hoop. De Heilige Geest wil ook in ons iets nieuws beginnen. Misschien niet met vurige tongen, maar wel met warmte in ons hart, met een stem, die zegt: Jullie zijn niet alleen. Jullie moeten op weg gaan, jullie worden gezonden.

Laten we deze heilige Mis vieren met open oren en een open hart. Laten we luisteren naar wat de Geest vandaag tot óns zegt. Want Pinksteren is niet alleen toen gebeurd – het gebeurt ook hier en nu.

Kom, Heilige Geest, vul ons met uw vuur!

Openingsgebed

Laat ons bidden. God, door het mysterie van dit feest heiligt Gij heel uw Kerk onder alle volken en talen. Laat de gaven van de heilige Geest overal op aarde neerdalen: kom met uw Geest in het hart van uw gelovigen, zoals Gij hebt gedaan bij het begin van de verkondiging van het evangelie. Door Onze Heer Jezus Christus, uw Zoon …

Peuter- en Kinder- en TienerWoordDienst

Preek

Lieve medeparochianen, wat een feest vandaag! Pinksteren – het feest van de Geest! Maar… wat vieren we eigenlijk? En waarom is dit zo belangrijk voor ons – juist voor ons, hier en nu, mensen van 2025?

Laat me jullie even meenemen in een verhaal. Een verhaal van kracht, verandering en vooral: een verhaal waarin wij allemaal een hoofdrol spelen.

De wind steekt op …

Stellen we ons voor: een groep vrienden van Jezus zit samen. Ze hebben Hem van alles zien doen: zieken genezen, doden opwekken, mensen vergeven, liefde en zorg geven. Ze hebben Hem zelfs zien sterven en – ongelofelijk! – weer levend terug zien komen. Maar nu is Hij weg. Opgevaren naar de hemel. En wat moeten zij dan doen?

Wachten, zegt Jezus. Wachten op de Helper. Op de heilige Geest.

In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: “Als gij Mij liefhebt, zult ge mijn geboden onderhouden. En Ik zal de Vader vragen en Hij zal u een andere Helper geven om voor altijd met u te zijn.”

En dan – opeens! – storm en vuur, beweging, taal en leven.

Ze worden vervuld van de Heilige Geest en gaan spreken en getuigen, leven en delen. Ze zijn niet meer bang. Niet meer stil. Ze worden ‘Kerk in beweging’.

Want Pinksteren is geen stil feest. Het is geen theologisch momentje voor in de boeken. Het is een feest van kracht, van vuur, van een nieuwe start. En – luister goed – dat vuur is niet opgebrand. Die Geest is nog steeds actief. Ook vandaag. Ook hier. Ook in ons.

Niet meer slaaf, maar kind

In de lezing uit de Romeinenbrief zegt Paulus iets geweldigs: “Allen die zich laten leiden door de Geest van God, zijn kinderen van God.”

Wat betekent dat? Heel eenvoudig: als we leven vanuit de Geest, als we luisteren naar wat God in ons hart influistert, dan zijn we geen slaaf van de wereld meer. Geen slaaf van angst, van druk, van ons uiterlijk, van likes en presteren. Dan zijn we kind van God.

We zijn geen ‘nummer’. Geen ‘fout’. Geen ‘te weinig’. We zijn gewenst, geliefd en geroepen. En de Geest laat dat voelen. Zo diep, dat Paulus zegt: de Geest roept in ons: “Abba, Vader! Papa!”

Dat is niet kinderachtig, dat is intiem. Dat is het diepste vertrouwen. We mogen God kennen als een Vader, die ons ziet, begrijpt, draagt, en kracht geeft.

En die Geest – zegt Paulus – woont in ons. Niet tijdelijk, er is geen huurcontract, maar blijvend. Dat betekent, dat ons leven niet gestuurd hoeft te worden door wat ‘vleselijk’ is – alles wat draait om onszelf, om bezit, om indruk maken. Nee, ons leven mag gedragen worden door liefde en hoop, kracht, vergeving en zachtheid.

De Helper komt

In het evangelie zegt Jezus: “Ik zal de Vader vragen en Hij zal u een andere Helper geven, om voor altijd met u te zijn.”

Let op: Jezus zegt niet “misschien” of “als jullie je best doen”. Nee, Hij zegt: “Ik zál het vragen.” En dat betekent: de Helper komt, gegarandeerd! Hij komt echter niet om te oordelen, niet om te controleren, maar om te helpen, te leren en te herinneren.

• De Heilige Geest herinnert ons aan wat Jezus gezegd heeft;
• Hij leert ons hoe wij kunnen leven als kind van God;
• Hij helpt ons in onze keuzes, in onze strijd en in ons geloof.

De Heilige Geest is niet vaag. Hij is niet alleen voor ‘vrome mensen’. Nee, Hij is er voor ons. Hij is Gods adem in ons leven. Hij is de fluistering, die zegt: “Kies het goede.” De kracht, die zegt: “Geef niet op.” De vrede, die zegt: “Jullie horen bij Mij.”

Wat betekent dit voor ons vandaag?

Misschien denken we: ja, mooi hoor, pastoor, maar wat kunnen wij ermee in ons leven – thuis, in de familie, op het werk, op school, in vriendschappen, twijfels en toekomststress?

Heel veel! Want de Geest is niet een extraatje. Hij is de motor van ons geloof. Hij wil in ons hart:

• passie aanwakkeren, zodat we geloven met vuur en vreugde;
• rust brengen, als we het gevoel hebben door alles overspoeld te worden;
• kracht geven, als we voor het goede moeten opkomen;
• vergeving schenken, als we fouten maken;
• verbinding leggen, als mensen tegenover elkaar staan.

Misschien voelen we dit niet altijd. Misschien twijfelen we weleens. Maar geloven we in ieder geval dit:

1. de Geest woont in ons. Hij is Gods geschenk aan ons.
2. Hij is niet verdiend, maar ontvangen; niet gekocht, maar gegeven.

Kind van God én erfgenaam

En Paulus gaat nóg verder. Hij zegt: “Als wij kinderen zijn, dan ook erfgenamen van God, tezamen met Christus.” Zo, dat is nogal wat! Dat betekent: alles wat van Jezus is, is ook van ons:

• Zijn leven – ons leven;
• Zijn kracht – onze kracht;
• Zijn Vader – onze Vader;
• Zijn toekomst – ook onze toekomst.

En ja, dat betekent ook: zijn lijden – ons lijden. Want geloven is niet altijd makkelijk. Het is – waar nodig – tegen de stroom in durven gaan. Het is soms afgewezen worden. Maar zelfs daarin zijn we niet alleen. Want de Geest is onze Helper. En het doel is glorie: leven in volle liefde met God.

Wij zijn Pinksteren vandaag

Lieve medeparochianen, Pinksteren is dus geen verhaal van lang geleden. Pinksteren gebeurt vandaag. In ons.

Maar misschien voelen we ons soms klein, twijfelend en zoekend. Maar weten we dan: als wij leven met Jezus, als wij Zijn liefde willen proberen te volgen, dan woont Zijn Geest in ons. En daarom zijn wij geroepen, gezalfd en gezonden. Wij zijn een tempel van de Heilige Geest. Wij zijn gemaakt om licht te brengen. Wij mogen spreken in de taal van liefde en vriendelijkheid, trouw en bemoediging.

De wereld wacht op mensen, die durven leven in de Geest. Niet perfect, maar echt. Niet volmaakt, maar wel vol vuur.

Tot slot: Kom, Heilige Geest

Dus, laten we bidden, met ons hele hart:

Kom, Heilige Geest. Kom in ons hart. Vul ons met vuur, met moed en met liefde. Laat ons leven als echte kinderen van de Vader. Laat ons spreken van Uw grote daden, niet alleen met woorden, maar met wie we zijn. Maak ons tot mensen van Pinksteren: levend, vurig, verbonden. Amen.