Paus in uitgebreid interview: ‘Nooit gedacht aan aftreden’

Paus in uitgebreid interview: ‘Nooit gedacht aan aftreden’

Paus Franciscus in gesprek met de Spaanse katholieke radiozender COPE. Foto: CNS – via COPE

In een interview met de Spaanse radiozender COPE gaat paus Franciscus uitgebreid in op de speculaties rondom zijn aftreden. Ook spreekt hij over het Vaticaanse corruptieproces van kardinaal Angelo Becciu en zijn besluit over de inperking van de Tridentijnse Mis, wat onlangs tot veel commotie leidde.

De paus doet uitgebreid zijn verhaal in een negentig-minuten durend interview met radiozender COPE, die eigendom is van de Spaanse bisschoppen. Een selectie van de meest opmerkelijke uitspraken.

Over zijn aftreden: ‘Ik weet niet waar ze het vandaan hebben’

Het interview behandelt een breed scala aan actuele thema’s, waaronder de speculaties die recentelijk de ronde deden over zijn verslechterde gezondheidssituatie en zijn mogelijke aftreden. De paus vernam deze geruchten uit Argentinië, maar ook andere media berichtten hier onlangs over.

“Ik weet niet waar ze (…) vandaan hebben dat ik zou aftreden. Welke woorden hebben ze in mijn land gehoord? Daar kwam het nieuws vandaan. Er was commotie, terwijl ik hier nooit aan gedacht heb. Wanneer er sprake is van interpretaties van mijn woorden en die ietwat vervormd zijn, houd ik mij stil, omdat het proberen ze te verhelderen, erger is.”

“Ik had geen idee (over de geruchten, red), omdat ik alleen ‘s ochtends een krant lees, een Romeinse krant. Ik kijk geen televisie. Ik krijg wel een verslag van wat nieuws van de dag, maar ik ontdekte pas enkele dagen later dat er iets was geschreven over mijn aftreden. Wanneer een paus ziek is, waait er altijd een wind – of een orkaan – van een conclaaf.”

Klik hier om verder te lezen in het Katholiek Nieuwsblad