Paus geeft vrijdag extra Urbi et Orbi (met dank aan KRO/NCRV)

Paus geeft vrijdag extra Urbi et Orbi (met dank aan KRO/NCRV)

DE ZEGEN IS VRIJDAG OM 18.00 UUR BIJ DE KRO/NCRC OP NPO 2

Vanwege de coronacrisis heeft paus Franciscus voor de derde keer op een rij zijn zondagse Angelustoespraak in afzondering uitgesproken in de Bibliotheek van het Apostolisch Paleis. Een videoregistratie daarvan werd rechtstreeks uitgezonden door de Vaticaanse media. Hij riep de gehele christenheid op zich tot God te richten en bij Hem het einde van de pandemie af te smeken. Ook kondigde hij een extra Urbi et Orbi aan. Na afloop van het Angelus liep de Heilige Vader naar het pauselijke appartement, vanwaar hij een zegenend gebaar maakte over een leeg Sint-Pietersplein.

“Dierbare broeders en zusters, in deze dagen van beproeving, terwijl de mensheid siddert voor de dreiging van de pandemie, wil ik alle christenen uitnodigen hun stem verenigd tot de hemel te richten”, zei de paus na het bidden van het Engel des Heren.

“Ik nodig alle hoofden van de kerken en de leiders van alle christelijke gemeenschappen uit, samen met alle christenen van de verschillende confessies, te roepen naar de Allerhoogste, de Almachtige God, en gezamenlijk het gebed te bidden dat Jezus, Onze Heer, ons heeft geleerd”, voegde de paus toe. “Ik nodig daarom iedereen uit om dit meerdere keren per dag te doen, maar ook om dit Gebed des Heren allemaal tegelijk te verrichten en wel aanstaande woensdagmiddag. Want op 25 maart is de dag dat veel christenen de aankondiging van de Menswording van het Woord aan de Maagd Maria gedenken. Moge de Heer het unanieme gebed verhoren van al zijn leerlingen die zich voorbereiden op de overwinning van de Verrezen Christus.”

Franciscus kondigde ook aan dat hij op vrijdag 27 maart om 18.00 uur een gebedsdienst zal voorzitten op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek, tegenover een leeg Sint-Pietersplein. De paus nodigt alle gelovigen uit zich dan met hem in gebed te verenigen. “We zullen dan luisteren naar het Woord van God. We zullen onze smeekbede laten opstijgen. We zullen het Allerheiligste Sacrament aanbidden, waarmee ik aan het einde de zegening Urbi et Orbi zal verrichten, waaraan de mogelijkheid zal worden verbonden een volle aflaat te verkrijgen.”

Het Urbi et Orbi (‘aan de stad en de wereld’) is een pauselijke zegening van de hoogste rang. Het wordt normaliter gegeven op Kerstmis, op het Paasfeest en bij de presentatie van een nieuwe paus aan de wereld. Dat Franciscus dit heeft besloten, geeft aan dat hij de huidige crisis als een buitengewoon ernstige toestand beschouwt. Ook bijzonder is dat hij deze zegening zal verrichten met een monstrans met daarin de Heilige Hostie.

“Op de pandemie van het virus willen we reageren met de universaliteit van gebed, mededogen, tederheid. Laten we eensgezind blijven. Laten we blijkgeven van onze verbondenheid met de eenzaamste en meest beproefde mensen; onze nabijheid tot artsen, gezondheidswerkers, verpleegkundigen en verplegers, vrijwilligers; onze nabijheid tot de autoriteiten die harde maatregelen moeten nemen, maar dan wel voor ons eigen bestwil; onze nabijheid tot de politieagenten, tot de soldaten op straat die steeds proberen de orde te bewaren, zodat de dingen worden gedaan die de regering ons vraagt te doen voor het welzijn van ons allemaal; nabijheid tot iedereen”, zei de paus.

Verder betuigde de pontifex zijn medeleven met het volk van Kroatië, dat vanochtend door een aardbeving werd getroffen. “Moge de Heer hun de kracht en de solidariteit geven om deze rampspoed het hoofd te bieden.”

Tot slot riep Franciscus de gelovigen op om “rustig en langzaam” hoofdstuk negen van het Johannes-evangelie te lezen. “Dat zal ik ook doen. Het zal ons allemaal goed doen. En ik wens jullie allemaal een goede zondag. Vergeet niet voor mij te bidden. Een goede middagmaal en tot ziens.”

22 maart 2020 KRO/NCRV