Overweging in de tehuizen op 30/31-08-2024, 22e zondag door het jaar B, Jannie Ligthart
Openingswoord
Beste medegelovigen, fijn dat u er allemaal weer is bij deze Woord- en Communieviering van de 22e zondag door het jaar.
In de 1e lezing spreekt de apostel Jakobus in zijn brief over een gave van Godswege.
In eerste instantie hebben wij de gave van ons leven gekregen.
En in ons leven kregen we de gave van Gods Woord. Jakobus moedigt ons aan om niet alleen naar het woord van God te luisteren maar er ook, naar te handelen. Door er alleen naar te luisteren maar er verder niets mee doen neem je het woord van God niet serieus, en laat je heel veel mooie kansen voor je zelf en je medemens onbenut.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig Gods woord, in de Bijbel te lezen.
In het Evangelie is er weer een conflict met de Farizeeën, die zich druk maken over uiterlijke handelingen. Jezus, heeft daar weer een mooi antwoord op die hen en ook ons tot nadenken brengt. Ik wens ons een fijne viering toe.
Omdat wij niet altijd openstaan voor Gods Woord, willen we dit aan God en elkaar erkennen en belijden, om de H. Communie waardig te kunnen ontvangen. We bidden samen de schuldbelijdenis, blz. 2.
Overweging
Lieve medegelovigen, lieve medemens, in het Evangelie horen we weer eens over een discussie tussen Jezus en de Farizeeën.
Zij lijken Zijn voornaamste tegenstanders te zijn.
Dat Jezus zo dikwijls in aanvaring komt met de Farizeeën, komt omdat zij controleren wat Hij verkondigt. Zij willen weten of zijn boodschap, een boodschap is van een ware gelovige Jood. De discussie van vandaag gaat over het naleven van de Thora, de tien geboden en over de gewoontes waaraan een vrome Jood zich moet houden.
De Joden hadden allerlei gewoonten ontwikkeld om aan hun geloof uiting te geven en hadden deze van geslacht op geslacht doorgegeven. Honderden voorschriften had men bedacht, bijvoorbeeld over het onderhouden van de sabbat, over wat men al dan niet mocht eten, over allerlei aspecten van het dagelijks leven. Zoals bijvoorbeeld vandaag ter sprake komt: dat men vóór het eten zijn handen moet wassen. In feite hadden zij, door allerlei nevengeboden, uit het oog verloren waar het in de eerste plaats op aankomt: en dat zijn de geboden die God hen, door Mozes, had gegeven, de tien geboden.
En daar gaat in de Evangeliën steeds de discussie van Jezus met de Farizeeën over. Jezus, verwijt hen dat zij het gebod van God laten varen en zich te veel vasthouden aan de wetten die door mensen zijn vastgesteld.
Jezus, houdt ook ons voor dat we geen belang moeten hechten aan voorschriften die de mensen hebben bedacht. We moeten ons niet verliezen in details die ons eigenlijk afhouden, van wat wezenlijk belangrijk is. Hij houdt ons voor dat wij in ons doen en laten, met ons hart, het eerste en grootste gebod van de Liefde voorrang moeten geven.
De tien geboden zijn wegwijzers voor ons menselijk leven zoals het in Gods ogen moet zijn. Het gaat om datgene wat in het hart van de mens, van ons, leeft. Door vanuit de liefde deze geboden te onderhouden, kunnen we onderscheid maken tussen een voorschrift en een nodig menselijk handelen. Het gaat om onze gesteldheid, hoe we de geboden onderhouden. Is het vanuit een innerlijke liefde voor God en de medemens, of is het omdat dat nou eenmaal moet?
Het heeft voor God geen enkel belang hoe mijn buitenkant eruit ziet, maar wel hoe mijn innerlijk is, hoe ik mijn binnenkant aan mijn medemens toon. Ben ik iemand met wie het goed is om mee te leven? Is het voor mijn familie, mijn gezin, mijn buren, etc. fijn als ik er ben? Dat zijn de dingen waar ik op de eerste plaats aan moet denken. We mogen godsdienst en geloof niet verwarren met gebruiken en regels die we zelf hebben uitgevonden.
Jezus wijst ons weer op de noodzaak van het leven vanuit een liefdevol hart. Want is ons hart gevuld met liefde voor God en de naaste, met mededogen en barmhartigheid dan is er geen plaats voor bijv. jaloezie, ruzie, hebzucht, diefstal en andere nare gedachten. Het is belangrijk om de tijd te nemen om in ons eigen innerlijk te kijken, hoe het ervoor staat. En als ik bij mezelf kijk is er regelmatig heel wat bij te schaven. Maar het is heilzaam om door het gebed en het nadenken over de woorden van Jezus, te proberen de geboden van God goed na te leven en de werken van barmhartigheid te doen.
Jezus geeft ons steeds weer de kans om meer ruimte in ons hart voor Hem te maken, opdat wij met Hem, onszelf en de wereld om ons heen mooier maken, vrij van problemen en nare ontwikkelingen. Het Rijk van God zal in onze eigen omgeving vorm krijgen als wij zo met elkaar om willen gaan. Amen.