Overweging in de tehuizen op 23/24-06-2023, 12e zondag door het jaar A, Jannie Ligthart

Overweging in de tehuizen op 23/24-06-2023, 12e zondag door het jaar A, Jannie Ligthart

Openingswoord

Beste medegelovigen, welkom in deze woord en communieviering op de 12e zondag door het jaar.

Het is fijn om een moment bij elkaar te komen, om de rust te nemen om God op de eerste plaats in ons leven te zetten. God op de eerste plaats zetten deed ook de apostel Paulus. Paulus, reisde na zijn bekering, de wereld rond om het Evangelie te verkondigen. En hij deed dat omdat hij zelf had ervaren, hoe belangrijk het is om Jezus Christus te kennen als zijn Heer en Redder. Hij wilde dit goede nieuws ook met anderen delen.

Overal waar hij het Evangelie wilde verkondigen, probeerde satan dit werk te verstoren. Paulus ervaart dat in de vele moeilijkheden die hij meemaakt. Hij is vervolgd, gestenigd, gevangengezet en uiteindelijk vermoord.

In het evangelie lezen we, dat Jezus, ter gelegenheid van de uitzending van zijn leerlingen, hen er al op voorbereid, hoe zij de vervolgingssituaties het hoofd moeten bieden, zich niet moeten laten intimideren door de mensen, maar moeten vertrouwen op Gods vaderlijke zorg.

Omdat we nog vaak tekort schieten, in ons doen en laten, we vergeten dat God ons leven wil leiden, willen we dit belijden aan God en elkaar, om de heilige Communie waardig te kunnen ontvangen.

Overweging

Lieve medemens, in het evangelie horen we Jezus zeggen: “Wees niet bang voor de mensen”.

In de begintijd van het christendom hadden die woorden een hele bijzondere betekenis.

Het was een moeilijke tijd voor de jonge kerk. Jezus’ volgelingen werden vervolgd, voor dit nieuwe geloof uitkomen had iets bedreigends.

Velen hielden zich liefst maar een beetje stilletjes op de achtergrond. Anderen hadden de moed om er openlijk voor uit te komen, soms moesten ze dat met de dood bekopen.

De leerlingen waren doodsbang. Het was ook allemaal nieuw voor hen. Ze waren net gelovig geworden. Jezus volgen, Zijn kennis mogen delen en genieten van het samenzijn met Hem was één ding. Maar, zonder de veilige band met Hem, Zijn boodschap brengen aan mannen en vrouwen die vijandig stonden tegenover Zijn revolutionaire boodschap, dat was iets anders. Ze waren zich bewust van de tegenstand.

Tegen die achtergrond klonken Jezus’ woorden als een indringende oproep om toch trouw te blijven: Durf voor je overtuiging uit te komen, wees niet bang voor de mensen, ze kunnen je wel een hoop narigheid bezorgen, maar uiteindelijke ben je allemaal in Gods hand.

We leven nu in een andere tijd. De maatschappij is zo veranderd dat wij ouderen ons er amper nog in thuis voelen. Er is vrijheid van meningsuiting maar er wordt niet meer naar elkaar geluisterd. Er wordt vaak direct een andere mening over je uitgestort, of nog erger, je wordt buitengesloten en je mening / overtuiging wordt genegeerd.

Wij christenen hebben hier ook mee te maken. Onze overtuiging is ons geloof in Jezus Christus. Wij proberen in doen en laten te leven zoals Jezus het ons heeft voorgedaan. We hebben al Jezus raadgevingen in de Bijbel gelezen, maar we vergeten vaak dat wij, door onze verbondenheid met Hem, dan ook uitgezonden worden, gelijk als zijn eerste leerlingen, om de Blijde Boodschap verder de wereld in te brengen.

Als we eerlijk trouw zijn aan onze christelijke overtuiging, dan moeten ook wij dat uitspreken. Maar hebben wij de moed om er altijd voor uit te komen dat ons geloof, ons bidden, dat God onze hemelse Vader, belangrijk voor ons is? Om eerlijk te zijn heb ik te vaak mijn mond gehouden, heb ik me laten wegzetten. Maar dat is over. Het lukt me nu beter. Want ook tegen ons zegt Jezus:” Blijf trouw aan je overtuiging, je bent in Gods hand”.

Er wordt tegenwoordig heel wat geprotesteerd en gedemonstreerd tegen allerlei zaken die verkeerd zijn, en het is op zich goed dat mensen op die manier voor hun overtuigingen uitkomen. En toch kun je je daarbij een beetje verschuilen in de grote groep. Maar als je alleen staat tegenover een of meer andersdenkenden, dan kan er moed voor nodig zijn om toch voor je christelijke overtuiging uit te komen.

Jezus zegt nu tegen ons: “Wees trouw aan jezelf, aan je geloof, aan God, en wees niet bang voor de mensen, wat zij ervan zeggen”.

De Blijde Boodschap van Jezus is ook voor ons in deze tijd nog heel actueel en belangrijk.

Als wij meer durven te getuigen zal het Rijk van God, hier op aarde, werkelijkheid worden. Het is de zending en verantwoordelijkheid van elke christen. Amen.