Het Poolse model en de mysterieuze ontmoeting met Pater Pio … Pas in Medjugorje begon ze het te begrijpen

Het Poolse model en de mysterieuze ontmoeting met Pater Pio … Pas in Medjugorje begon ze het te begrijpen

Het Poolse model Ania Goledzinowska

Voordat ze zich bekeerde tot een vroom katholiek geloof, leefde het Poolse model Ania Goledzinowska een leven als beroemdheid, drugsmisbruik en vijandigheid jegens de katholieke kerk. Op een nacht kwam er een mysterieuze vreemdeling om haar te vermanen. Pas in Medjugorje herkende ze hem als Pater Pio, de kapucijner monnik uit de 20ste eeuw die de stigmata, de wonden van Christus, op zijn lichaam droeg.

Jaren geleden werd het Poolse model Ania Goledzinowska midden in de nacht wakker in haar Italiaanse huis en zag ze een mysterieuze man naast haar bed staan en teleurgesteld zijn hoofd naar haar schudden. Pas jaren later, toen ze in 2011 naar Medjugorje, Bosnië-Herzegovina, verhuisde en een boek zag over de heilige Pater Pio, die tientallen jaren geleden in 1968 overleed, herkende Goledzinowska het gezicht van de man.

Toen ze de mysterieuze ontmoeting meemaakte, leidde Ania een verre van deugdzaam leven. Hoewel ze een succesvol model, actrice in Italiaanse sitcoms en tv-presentatrice is, geeft ze toe dat ze worstelt met ‘middelenmisbruik’ (drugsgebruik?), geen geloof in God heeft en zelfs een sterke wrok jegens de katholieke kerk ontwikkelt. De heilige Pater Pio, gelooft ze, kwam haar waarschuwen om haar leven te beteren. Het voormalige model herinnert zich de dag waarop ze hem eindelijk identificeerde: “Jarenlang wist ik niet wie hij was. Zelfs in mijn boek heb ik dit incident gemeld, maar de naam van de man niet vermeld”, vertelde Ania aan broeder Marcin Radomski, een kapucijner franciscaan, in een interview dat ze in 2012 in Lomza, Polen, gaf.

“Het is nog maar vijf maanden geleden dat iemand me in Medjugorje een boek gaf over het leven van Pater Pio, en voor het eerst, na acht jaar, kon ik de naam noemen van de persoon die me acht jaar geleden kwam vermanen, om me te waarschuwen dat als ik mijn leven op deze manier zou blijven leiden, ik niet ver zou komen.” Ania was heel open over hoe ver ze in die jaren van de kerk afdwaalde, tot het punt dat ze een haat ontwikkelde voor alles wat katholiek was.

“Ik was ver van de kerk verwijderd. Als ik de kans zou krijgen, zou ik alle priesters en nonnen neerschieten. Als ik een kerk zag, stak ik over naar de overkant van de straat. Ik gebruikte drugs. Ik heb gedronken.” Toen kwam er op een nacht een waarschuwing. Zelfs haar hond, herinnert Ania zich, voelde de aanwezigheid van een vreemdeling in de kamer, wat haar suggereerde dat dit geen hallucinatie was.

Pater Pio

“Op een bepaalde dag, een bepaalde nacht werd ik wakker omdat mijn hond blafte. En naast mijn bed stond een oudere man met een baard, en hij keek me hoofdschuddend aan. Ik dacht dat het een soort hallucinatie was vanwege de alcohol of drugs – nee, dit kan niet, dacht ik. Toen deed ik het licht aan en deze man stond nog steeds naast mijn bed, schudde zijn hoofd en mijn hond blafte nog steeds naar hem.”

Hoewel Ania gelooft dat de heilige Pio naar haar toe kwam met een belangrijke boodschap, had hij geen woorden nodig om die over te brengen. “Hij zei niets, maar hij keek me aan alsof hij wilde zeggen: ‘Ania, wat ben je aan het doen?’”

Ania Goledzinowska haalde het nieuws toen de Catholic Herald een populair interview met haar publiceerde. Het interview ging over haar levensveranderende bekering in Medjugorje en de gevolgen daarvan. Ze nam de beslissing om het leven van glamour en roem in de hoge Italiaanse samenleving achter zich te laten voor een eenvoudig, boerenleven van gebed en dienstbaarheid in Medjugorje, waar ze sinds 2011 woont met Pure Hearts, een mariale gemeenschap van priesters en nonnen.

Voor het Poolse model betekende dit het beëindigen van een prominente relatie met haar vriend Paolo Enrico Beretta, de neef van de toenmalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ania heeft veel tijd doorgebracht met toeren door Polen, want onlangs werd een Poolse editie van haar autobiografie uitgebracht, vertaald door een priester.

Haar boek, Ocalona z Piekla: Wyznania bylej Modelki vertaalt zich naar “Gered uit de hel: bekentenissen van een voormalig model.” Een gedeelte in het boek beschrijft Ania’s ontmoeting met de bezoeker die jaren geleden midden in de nacht aan haar verscheen om haar een nuttige waarschuwing te geven. Nu weten lezers misschien dat Ania Goledzinowska de mysterieuze vreemdeling heeft geïdentificeerd als de heilige Pater Pio van Pietrelcina, de beroemde gestigmatiseerde priester en mysticus.