Heiligdom Heiloo ontvangt relieken van opvallende zaligen

Heiligdom Heiloo ontvangt relieken van opvallende zaligen

In Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo kunnen deze maand de relieken van opvallende zaligen worden vereerd: van Carlo Acutis en het Poolse gezin Ulma.

Onlangs maakte het Vaticaan bekend dat de zalige Carlo Acutis wordt heilig verklaard, waarschijnlijk in 2025. Daarmee zal hij de eerste heilige zijn die is geboren in de jaren negentig.

Het Pools gezin van Józef en Wictoria Ulma is het eerste complete gezin dat de kerk als martelaars zalig verklaarde. Onder hun zeven kinderen is zelfs een ongeboren baby.

Tournee

Het reliek van Acutis doet op 26 juli Heiloo aan. Het komt rechtstreeks uit Duitsland, waar het op tournee is. De rector van het heiligdom waar Acutis ligt opgebaard begeleidt het reliek en zal een catechese verzorgen.

De relieken van de Poolse gezin komen op 14 juli naar het heiligdom. Die dag organiseert het heiligdom familiedag. Wouter de Brie – coördinator bedevaart bij het heiligdom – zegt in een korte reactie dat hij “heel Nederland de kans wil geven kennis te maken met dit bijzondere gezin”.

De relieken gingen eerder al langs Poolstalige parochies in Nederland. Ook maakten ze een tour door Polen en de VS.

Hartzakje en bot

Om welke overblijfselen het exact gaat, is niet bekend. Volgens De Brie zijn het in ieder geval botfragmenten “van elk gezinslid, ook van de ongeboren baby”. Die zitten allemaal samen in een reliekhouder.

Bij Acutis is het reliek een pericardium van het hart (hartzakje).