Europese bisschoppen vrezen voor godsdienstvrijheid in EU (23-03-2021)

Europese bisschoppen vrezen voor godsdienstvrijheid in EU (23-03-2021)

Mensen lopen langs de gesloten Sacré-Coeur-basiliek in Parijs. Foto: CNS Photo – Laure Playoust/Hans Lucas, Reuters

De Europese bisschoppen waarschuwen voor een geleidelijke inperking van de godsdienstvrijheid in Europa. Coronamaatregelen en initiatieven om radicalisering van de islam tegen te gaan, hebben de vrijheid van geloof in sommige landen binnen de Europese Unie op onevenredige wijze verminderd.

Dit zei de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) gisteren in een verklaring tegenover persbureau Catholic News Service (CNS). Dat had vragen gesteld naar aanleiding van een online vergadering van de COMECE vorige week. Daarin werd onder meer over godsdienstvrijheid gesproken met de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinás.

Geen vervolging, wel verontrustende trend

De bisschoppen willen met hun verklaring niet zeggen dat christenen of gelovigen binnen de EU worden vervolgd. “Maar, we kunnen deze verontrustende trend niet negeren”, zeggen ze.

“Er is een gebrek aan begrip en, in sommige gevallen, een gebrek aan belangstelling voor wat religie is en wat die betekent voor miljoenen mensen in de EU.”

Lees verder in het Katholiek Nieuwsblad