Emeritus-paus Benedictus kritisch over Europese kijk op huwelijk, seksualiteit en gezin

Emeritus-paus Benedictus kritisch over Europese kijk op huwelijk, seksualiteit en gezin

Paus Benedictus XVI in 2011 CNS Photo – Arnd Wiegmann,Reuters

In een donderdag verschenen boek uit emeritus-paus Benedictus XVI felle kritiek op de huidige Europese kijk op huwelijk, seksualiteit en gezin. De hamvraag is volgens hem: is de mens een schepsel van God of een zelfgecreëerd product?

Het boek La vera Europa. Identità e missione (Het ware Europa. Identiteit en missie) is een bloemlezing van teksten van Joseph Ratzinger die hij zowel voor als tijdens zijn pontificaat schreef. Paus Franciscus schreef het voorwoord van het boek.

‘Smal moralisme is het antwoord niet’

In de inleiding, die donderdag in de Italiaanse krant Il Foglio werd gepubliceerd, zegt paus Benedictus dat de legalisering van het homohuwelijk in veel landen op “een vervorming van het geweten” wijst “die duidelijk diep is doorgedrongen in delen van het katholieke volk”.

“Dit kan niet worden beantwoord met wat smal moralisme of zelfs met wat exegetische verwijzingen. Het probleem gaat dieper en moet dus in fundamentele termen aangepakt worden.”

Homohuwelijk: ‘culturele revolutie’

Hij merkte op dat de legalisering van het homohuwelijk in zestien Europese landen een “culturele revolutie betekent die tegengesteld is aan de hele traditie van de mensheid tot op de dag van vandaag”.

Klik hier om verder te lezen in het Katholiek Nieuwsblad