De Kerstmis van een Chouaan, een Frans Kerstverhaal

De Kerstmis van een Chouaan, een Frans Kerstverhaal

Van 1793 tot 1800 was de streek van Fougères, in het noordwesten van Frankrijk, het toneel van de epische strijd van de Chouanen (spreek uit Tsjoewanen). De Chouanen waren boeren die tegen de Franse Revolutie in opstand kwamen om het koningsschap en de Kerk te verdedigen.

Op een winternacht in 1795 trok een colonne soldaten van de revolutionaire Republiek over een pad dat langs een bos liep. Hun stappen waren zwaar. Ze verveelden zich en waren moe van het enorme gewicht van de rugzakken en de musketten die ze op hun rug droegen.

Ze sjokten voort, terwijl ze een boer gevangen hielden die hen in een hinderlaag had willen lokken. De boer had zijn musket afgevuurd op de sergeant, maar de kogel ging door zijn hoed, ketste af tegen een boom en brak de pijp die een andere soldaat aan het roken was.

De woedende soldaten hadden onmiddellijk de achtervolging ingezet op de vluchtende sluipschutter. Opgejaagd en in het nauw gedreven tegen een steile rotswand, was de boer gevangen genomen en ontwapend.

Nu volgde hij de soldaten, zijn handen gebonden, met een verloren blik. Zijn kleine, heldere ogen keken naar de heggen langs het pad, en naar de winderige paden die in beide richtingen liepen. Twee soldaten hielden de uiteinden van de touwen waarmee zijn polsen waren vastgebonden om hun armen.

Klik hier om verder te lezen