Preek op 05-01-2025, Openbaring des Heren/Driekoningen, jaar C, pastoor Frank Domen

Preek op 05-01-2025, Openbaring des Heren/Driekoningen, jaar C, pastoor Frank Domen

Openingswoord

Beste medegelovigen, welkom bij deze heilige Mis van het hoogfeest van Openbaring des Heren, ook wel bekend als Driekoningen.

Vandaag staan we stil bij een fascinerend verhaal: dat van de Wijzen uit het Oosten, die een bijzondere ster volgden om de pasgeboren Jezus te vinden. Het is een verhaal vol avontuur, ontdekking en verwondering.

Maar het is ook een verhaal, dat ons iets belangrijks leert over onszelf en onze plaats in de wereld. Het laat zien, dat Gods liefde geen grenzen kent – of je nu van dichtbij of ver weg komt, je bent welkom bij Hem.

Dit verhaal heeft alles te maken met ons eigen leven. Net als de Wijzen zijn wij allemaal op reis. We zoeken naar betekenis, naar richting, naar licht in ons leven. En net als zij, hebben wij allemaal iets kostbaars om te geven.

Broeders en zusters, tijdens deze viering nodigt God ons uit om na te denken over onze eigen reis. Welke ‘ster’ volgen wij? Wat zijn de geschenken, die wij kunnen brengen aan de wereld om ons heen?

Laten we samen deze heilige Mis vieren met een open hart, klaar om Gods licht te ontvangen en te delen met anderen.

Openingsgebed

Laat ons bidden. Heer onze God, over alle grenzen heen hebt Gij uw heerlijkheid geopenbaard. De Wijzen uit het Oosten hebben uw ster gezien, de volken der aarde hebben uw licht aanschouwd. Wij vragen U: laat uw Zoon onze leidsman zijn op onze pelgrimstocht naar U. Laat allen, die nog niet geloven, uitzien naar uw licht en de weg vinden naar uw koninkrijk. Door onze … Amen.

Kinder- en TienerWoordDienst

Preek

Beste medeparochianen, het feest van vandaag is een hoogfeest, een feest van de hoogste rangorde. Op sommige plaatsen, ook in andere landen, gaan kinderen verkleed als koningen zingend langs de deuren … in de hoop snoepjes te krijgen. Een soort feest van Sint Maarten op 11 november, maar dan met Driekoningen. Dit feest betekent echter veel meer dan hartverwarmende kinderliedjes en snoepjes. Het heeft een diepe betekenis. En ook al speelde het gebeuren zich lang geleden af – in het jaar nul – het is nog steeds actueel, van belang voor ons leven van alledag.

Op het zien van de ster werden zij vervuld van overgrote vreugde. Zij gingen het huis binnen, zagen er het Kind met zijn moeder Maria en op hun knieën neervallend betuigden zij het hun hulde. Zij haalden hun schatten te voorschijn en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre.

In de lezingen horen we over een bijzonder moment: de openbaring van Jezus Christus aan de wereld. Niet alleen aan het Joodse volk, maar aan alle mensen. De profeet Jesaja spreekt over de zon, die over ons opgaat. Hij zegt: “De glorie van de Heer begint over u te schijnen.” Stellen wij ons voor: een licht, zo helder en warm, dat het de hele wereld verlicht. Dat is wat de komst van Jezus Christus betekent.

Onze wereld is soms heel donker en verwarrend. We hebben dan ook allemaal behoefte aan licht en richting. Denken wij maar eens aan de momenten waarop wij ons onzeker voelen, of wanneer we voor moeilijke keuzes staan. Juist dan kan het licht van Christus ons de weg wijzen.

In de tweede lezing horen we Paulus zeggen, dat dit goede nieuws, deze openbaring, voor iedereen is. Hij zegt, dat thans is geopenbaard, dat de heidenen medeërfgenamen zijn van de belofte. Met andere woorden: Gods liefde kent geen grenzen. Het maakt niet uit waar we vandaan komen, hoe we eruitzien, of wat onze achtergrond is. Wij zijn welkom, wij horen erbij.

Dat brengt ons bij een belangrijk punt: inclusiviteit, dat wil zeggen een omgeving creëren waarin zo veel mogelijk mensen zich thuis voelen. In een tijd waarin we vaak geneigd zijn om onszelf in hokjes te plaatsen of anderen buiten te sluiten, herinnert deze boodschap ons eraan, dat we allemaal deel uitmaken van één grote kerkfamilie. Hoe kunnen wij, in ons dagelijks leven, deze boodschap van openheid en acceptatie uitdragen?

Nu komen we bij het bekende verhaal van de Wijzen uit het Oosten, ook wel de Drie Koningen genoemd. Zij zagen een ster en besloten die te volgen, op zoek naar een pasgeboren koning. Ze brachten geschenken mee: goud, wierook en mirre. Maar het meest waardevolle geschenk, dat ze brachten, was hun bereidheid om op reis te gaan, om te zoeken naar waarheid en betekenis.

Denken wij eens na: wat zou onze ‘ster’ kunnen zijn? Wat inspireert ons om op reis te gaan, om nieuwe dingen te ontdekken? Niet in verre buitenlanden, maar … in de kerk, in ons eigen hart, in het leven van familieleden, vrienden én vijanden, op school of op het werk. Misschien is het een passie voor muziek, sport, of wetenschap. Misschien is het een verlangen om de wereld te verbeteren. Wat voor goeds het ook is, durven wij die ster te volgen. Net als de Wijzen, kan het ons naar onverwachte en wonderbaarlijke plaatsen leiden.

En wat zijn de geschenken, die wij kunnen brengen? We hoeven geen goud of kostbare specerijen te hebben. Onze geschenken kunnen onze talenten zijn, onze tijd, ons gebed en aandacht voor anderen. Elk vriendelijk woord, elke helpende hand, elke poging om het leven van iemand anders een beetje beter te maken, is een kostbaar geschenk.

En bedenken we: zoals God uit een klein zaadje een enorme boom kan laten voortkomen, zo kan Hij met een klein geschenk het leven van iemand anders op grootse wijze verbeteren, die waarschijnlijk op zijn beurt ook weer geschenken gaat uitdelen. Zo kan ons geschenk het begin zijn van een lange keten van geschenken. Maar meer waarschijnlijk is dat een ander vóór ons met geschenken begonnen is en ons goede leven de vrucht is van de gebeden en goede werken van een ander. Het is als met een steen, die in het water valt: de kringen worden steeds groter.

Het verhaal van de wijzen leert ons ook iets over moed en doorzettingsvermogen. Ze reisden ver, trotseerden ongetwijfeld vele obstakels als van rovers en zandstormen, en lieten zich niet ontmoedigen.

In ons eigen leven zullen wij ook obstakels tegenkomen. Momenten waarop we het moeilijk hebben, of dat we weleens twijfelen aan God of aan onszelf. Onthouden wij dan dat wij, net als de Wijzen, de kracht hebben om door te zetten, om ons niet van ons pad te laten brengen.

Driekoningen gaat dus over veel meer dan een leuk kinderfeest. Het gaat over licht in de duisternis, over openheid voor anderen, over het volgen van onze dromen, en over het brengen van onze unieke geschenken aan God en de wereld. Het nodigt ons uit om, zoals Jesaja zegt, op te staan en te stralen.

Dus, lieve mensen, God daagt ons uit: wees zoals de wijzen. Durf te zoeken, durf te reizen, durf te geven. Laat je licht schijnen in de wereld. Want jij bent uniek, jij bent waardevol, en jij hebt aan deze wereld iets speciaals te bieden.

Laten we samen opstaan en stralen, en het licht van Christus’ liefde verspreiden in alles wat we doen en zeggen. Want als we dat doen, vieren we niet alleen Driekoningen, maar leven we er ook naar. Amen.