Het Sacrament van Boete en Verzoening – voor jongeren – deel 4
De Kracht van Berouw
Beste jongeren, een belijdenis (deel 3) moet je eigenlijk doen met ‘berouw’. Maar wat betekent het om echt berouw te hebben? Berouw gaat verder dan spijt hebben. Het is een diep verlangen om terug te keren naar God nadat je beseft dat je iets hebt gedaan wat je relatie met Hem heeft beschadigd. Berouw is het hart van het biechten, omdat het laat zien dat je God echt liefhebt en verlangt naar vergeving en vernieuwing.
Stel je voor dat je een vriend hebt gekwetst. Het is niet genoeg om alleen “sorry” te zeggen; je moet het ook menen. Berouw is die oprechte erkenning dat je iets fout hebt gedaan, gecombineerd met de wens om het goed te maken. Dit geldt ook voor onze relatie met God.
Tijdens het biechten vertel je je zonden, maar zonder berouw blijft het slechts een opsomming. Berouw maakt het écht. Het opent je hart voor Gods genade en helpt je om niet alleen vergeving te ontvangen, maar ook te veranderen. God verlangt er niet naar om je te veroordelen; Hij wil je omarmen en je een nieuwe kans geven.
Berouw is ook bevrijdend. Het haalt de zwaarte van schuld van je schouders en helpt je vrede te vinden. Jezus zei: “Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, en Ik zal jullie rust geven.” Door oprecht berouw te tonen, laat je je last los en stap je in Zijn liefde.
Dus wees niet bang om berouw te tonen tijdens het biechten. Het is een kans om te groeien, te leren, en dichter bij God te komen.