Carlo Acutis – een jeugdige zalige (KRO/NCRV)

Carlo Acutis – een jeugdige zalige (KRO/NCRV)

De zaligverklaring van Carlo Acutis in Assisi op 10 oktober 2020.

Carlo Acutis (1991-2006) was een in Engeland geboren Italiaanse katholiek en websitedesigner. Hij stond bekend om zijn vrolijkheid, computervaardigheden en diepe toewijding aan de eucharistie. Op 15-jarige overleed hij aan de gevolgen van acute leukemie. Hij werd zaligverklaard in 2020.

AFKOMST

Carlo Acutis werd op 3 mei 1991 in Londen geboren als zoon van Andrea Acutis, een lid van de hogere middenklasse van Turijn, en Antonia Salzano. Het echtpaar was het jaar daarvoor getrouwd en woonde in het Verenigd Koninkrijk voor Andrea’s werk, een corporate finance executive bij de investeringsbank Lazard Brothers. Hun zoon werd vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant, Carlo Acutis, de eigenaar van verzekeringsbedrijf Vittoria Assicurazioni.

Andrea Acutis, die op het punt stond om deel uit te maken van het management van Vittoria, verhuisde met zijn familie naar Milaan, waar Carlo naar de lagere en middelbare school ging bij de Zusters van Sint-Marcellina en naar het jezuïetencollege Istituto Leone XIII; buiten schooltijd nam hij regelmatig deel aan parochieactiviteiten in de parochiekerk van Santa Maria Segreta.

Van jongs af aan werd hij gekenmerkt door een zeer sterk katholiek geloof, aanwezig in elk aspect van zijn leven; hij deed zijn eerste communie op zevenjarige leeftijd, eerder dan gebruikelijk, dankzij een priester die hem er klaar voor achtte. Zijn devotie, in het bijzonder gericht op de Eucharistie (die hij “Mijn snelweg naar de hemel” noemde) en op Onze Lieve Vrouw, bracht hem ertoe dagelijks deel te nemen aan de Heilige Mis en de rozenkrans te bidden. Ook ontving hij wekelijks de absolutie in het boetesacrament.

COMPUTERNERD

Naast het hebben van de typische interesses van een tiener in de jaren 2000, deed hij zijn uiterste best om iedereen die hij tegenkwam te helpen en was hij vriendelijk en begripvol tegen iedereen. Een van zijn grote passies was de informatietechnologie, die hij gebruikte om het geloof te verspreiden en er getuigenis van af te leggen door websites te maken. De mensen om hem heen beschouwden hem als een computernerd vanwege zijn passie voor en vaardigheden met computers en internet. Hij was bedreven in het gebruik van Dreamweaver, Java, C++ en Ubuntu. Hij hielp anderen vaak met technische problemen. Sinds zijn zaligverklaring wordt hij genoemd als een mogelijke toekomstige patroon van het internet en is de personal computer een van zijn iconografische attributen.

Website over eucharistische wonderen, gemaakt door Carlo Acutis

EUCHARISTISCHE WONDEREN

Carlo bedacht en organiseerde een tentoonstelling over eucharistische wonderen in de wereld. Deze tentoonstelling, die te zien is in parochies die erom vragen en die ook online te zien is, is inmiddels al naar alle vijf continenten gereisd: alleen al in de Verenigde Staten is de tentoonstelling naar bijna 10.000 parochies gebracht en in de rest van de wereld naar honderden parochies en enkele van de beroemdste Maria-heiligdommen, zoals FátimaLourdes en Guadalupe in Mexico. Uitgaande van het getuigenis van Carlo Acutis werd later door het Vaticaan een documentaire over eucharistische wonderen gemaakt, getiteld Segni  (‘Tekenen’) en uitgebracht in 2018.

DOOD

In 2006 werd Carlo op 15-jarige leeftijd plotseling getroffen door fulminante leukemie, waaraan hij na slechts drie dagen op 12 oktober overleed in het ziekenhuis San Gerardo in Monza; voordat hij stierf, verklaarde hij dat hij zijn lijden wilde offeren voor de paus en de Kerk en beloofde hij zijn moeder Antonia dat hij haar veel tekenen van zijn aanwezigheid zou geven. Zijn moeder beweerde later in haar dromen visioenen van Carlo te hebben gehad, die haar beloofde dat ze meer kinderen zou krijgen; dit gebeurde ook daadwerkelijk in 2010, toen een tweeling, Michele en Francesca Acutis, werd geboren, die het voorbeeld van hun broer volgden door een groot religieus geloof te ontwikkelen.

ASSISI

Naar eigen wens werd Carlo begraven in Assisi, de stad van Sint-Franciscus. Zijn eerste graf bevond zich op het plaatselijke kerkhof. Nadat zijn zaligverklaringsproces ver gevorderd was, werd zijn in jeans en sportjasje geklede lichaam op 6 april 2019 overgeplaatst naar een schrijn in de Kerk van de Heilige Maria de Meerdere. De relikwie van zijn hart wordt bewaard in de Sint-Rufinuskathedraal in een aan hem gewijd altaar dat werd ingezegend op 16 oktober 2022.

ZALIGVERKLARINGSPROCES

Vandaag de dag zijn er meer dan 200 websites en blogs over hem in verschillende talen met talloze bekeringsverhalen die aan hem gelinkt zijn. Zijn ouders Andrea en Antonia ontvangen brieven en gebedsverzoeken van over de hele wereld; veel van dit materiaal werd verzameld in de diocesane fase van de zaligverklaring.

De diocesane fase van het zaligverklaringsproces werd op 15 februari 2013 in Milaan geopend en op 24 november 2016 aldaar afgesloten. Op 5 juli 2018 erkende paus Franciscus de heldhaftige deugdzaamheid van Carlo Acutis, waarmee hij voortaan de titel ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods’ droeg.

Voor een zaligverklaring vereist de Katholieke Kerk de erkenning van een wonder op voorspraak van de kandidaat-zalige. In het geval van Carlo Acutis werd de genezing van Matheus, een zesjarig Braziliaans jongetje dat leed aan ringvormige pancreas, als miraculeus beschouwd. Deze aandoening is een zeldzame aangeboren anatomische afwijking van de alvleesklier, die in 2012 bij een klinisch onderzoek aan het licht kwam en die alleen door een operatie gecorrigeerd had kunnen worden. 12 oktober 2013 vond in een Braziliaanse kerk een zegening plaats met een relikwie van Carlo Acutis, namelijk een stuk van de met bloed besmeurde pyjama waarin hij kort voor zijn dood had geslapen. Matheus had door zijn ziekte niet de normale lichamelijke ontwikkeling van kinderen van zijn leeftijd en spuugde alles wat hij binnenkreeg uit, zowel vast voedsel als drank. Toen het zijn beurt was om de relikwie aan te raken, vroeg hij op aanraden van zijn grootvader die hem vergezelde, om de genade om niet meer over te geven; vanaf dat moment hield het verschijnsel op. In de loop van de volgende jaren onderging het kind een reeks diagnostische onderzoeken waarbij de aandoening verdween en de alvleesklier weer gezond werd. De “ogenblikkelijke, volledige en blijvende” genezing werd onverklaarbaar geacht door de medische commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Op 21 februari 2020 erkende paus Franciscus het wonder. De zaligverklaring vond plaats in Assisi op 10 oktober 2020. Sindsdien wordt de liturgische gedachtenis van de zalige Carlo Acutis jaarlijks gevierd op 12 oktober, zijn sterfdag.

Schrijn van Z. Carlo Acutis in een kapel van de Santa Maria Maggiore in Assisi.

ZIE KRO/NCRV