Jaar B, Palmzondag

Palmzondag – Inleiding

Omdat de Goede Week begint, heerst er vreugde in ons hart. Niet dat wij tegen alle normale menselijke gevoelens in het lijden zouden koesteren. Neen, onze innerlijke blijheid geldt het feit dat wij in deze dagen dankzij de liturgische vieringen intenser dan anders bezig zijn met Onze-Lieve-Heer, dichter dan anders bij Jezus staan op de topmomenten van zijn leven: wanneer Hij de uiterste consequenties draagt van zijn levenskeuze voor God en voor de mensen; en wanneer zijn gegevenheid onherroepelijk naar het lijden voert. Zoals het oude volkslied zingt: ‘Van liefde komt groot lijden.’ Of zoals Bach het zingt ‘Aus Liebe will mein Heiland sterben.’

Langs zijn lijdens- en kruisweg blijft de Heer naar het leven gaan. En zoals wij het dagelijks bidden: door zijn lijden en kruis worden wij gebracht naar de glorie van zijn verrijzenis.

Palmzondag is de openingsscène van de grote finale uit het Drama Christi. De eerste stap is meteen een reuzegrote stap: van de volle euforie van Gods droom ‘Hosanna in den hoge’ naar de harde realiteit van de menselijke afwijzing ‘Kruisig Hem’.

Had het dan echt niet anders gekund met Jezus van Nazareth? Had dit vervolg en de Goede Week niet vermeden kunnen worden? Had de Blijde Boodschap niet hier haar definitieve beslag kunnen krijgen met de thuiskomst van de Mensenzoon in zijn stad, verwelkomd en erkend door Gods volk: gezegend die komt in de naam van de Heer, hosanna in den hoge? Zo toch moet Gods droom geweest zijn. God kan toch geen kruis hebben gewild voor zijn veelgeliefde Zoon?

Maar uit ervaring weten wij dat mensen daar anders over kunnen beschikken en er in die dagen anders over beschikt hebben. Desondanks is het hun zodoende niet gelukt een einde te maken aan Gods droom. Dat juist heeft de Heer Jezus bewerkstelligd in de dagen na palmzondag.

Palmzondag nodigt ons uit ons bewust te worden van onze vlugge veranderlijkheid: heden hosanna, morgen aan het kruis.

Tegelijk en veel meer is palmzondag het voorspel op een nieuwe morgen, die van de derde dag; dat Hij verrezen is uit de doden.

Palmzondag is het moment om bij wijze van preludium nu reeds ons paaslied in te oefenen, zodat het kan blijven doorklinken op de achtergrond van wat er te gebeuren staat, om in de paasnacht uit te monden in een hoogfeestelijk Halleluia; en om uiteindelijk en definitief – zoals het apocalyptisch visioen van Johannes het beschrijft – te worden samengezongen door allen die staan rondom de troon en rondom het Lam, met dezelfde groene palmtakken in de hand. Heil aan onze God en aan het Lam. Gezegend die komt in de naam van de Heer. Hosanna in den hoge!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments