18. Hoeveel brood?

18. Hoeveel brood?

Nog een praktisch detail: de heilige Maagd heeft niets gezegd over de hoeveelheid brood die we mogen of moeten eten. Zij blijft heel sober in haar verlangens, omdat we vrij zijn. Toch is het niet verstandig om het vasten te compenseren door te denken: “omdat ik vast, zal ik maar veel brood eten.” Nee, we moeten sober zijn in onze hoeveelheid van eten, en de Heer zal ons hierin te hulp komen. Kies zelf de manier waarop u vast vanuit de vrijheid van hart. De heilige Maagd heeft ook geen details gegeven over de manier waarop we het brood moeten eten, bijvoorbeeld wel of niet geroosterd. Sommige mensen eten liever geroosterd brood. Waarom niet? Het water dat we drinken mag ook warm of koud zijn enz. Hoe u het water wilt drinken kan afhankelijk zijn van de temperatuur, van het seizoen enz.

Ik moet denken aan een gesprek dat Mirjana had met een Amerikaanse vrouw. Toen die vrouw hoorde dat wordt gevraagd om 2 dagen per week te vasten op water en brood, zette zij grote ogen op en zei tegen Mirjana: “Mag ik, als ik opsta van de heilige Maagd niet een heel klein kopje koffie drinken, met een heel klein beetje suiker, om goed wakker te worden? En Mirjana antwoordde haar: “Ja, maar doe het dan snel voordat de heilige Maagd zelf wakker is.” Ik vertel u dit om u te tonen in welke sfeer van liefde de heilige Maagd ons dit vraagt. Als we dingen met haar doen dan hoeven we niet geblokkeerd te zijn en worden we niet onder druk gezet of klem gezet. We zijn met haar als een moeder met haar kinderen. Zij reikt ons middelen aan om meer liefde in ons hart te kunnen hebben en om meer vrucht te kunnen dragen. Zij reikt ons de middelen aan om te kunnen groeien in vreugde, vrede en vrijheid. Vasten moeten we aannemen als een cadeau, dat ons vanuit de hemel wordt geschonken.

Er zijn mensen die de avond voor het vasten zelf hun brood bakken. Ook is het goed om de avond van te voren om de genade van het vasten te vragen. Ik zal u een bekentenis doen: de eerste zeven jaar dat ik in Medjugorje woonde, was ik niet in staat om te vasten, eenvoudigweg omdat ik, toen ik jong was, vaak ziek was en daardoor kon ik gewoon niet vasten. In mijn gemeenschap was ik lid van de “club van de zwakken”. In Medjugorje bestond die club uit 2 leden van de 15 mensen. De dagen dat de anderen vastten, aten wij twee gewone maaltijden. Ik was hier niet erg blij mee. Maar ik kon klagen bij Maria wat ik wilde, niets hielp. Op een dag heb ik op haar gevoel gespeeld en ik zei tegen haar: Lieve Gospa, het is uw wens dat ik de wereld rondreis om uw boodschappen te verkondigen. Maar, zoals u zelf kunt constateren bestaat mijn vasten ‘nul komma nul’ uit vasten. Ik vind het moeilijk om conferenties te geven over het vasten, terwijl ikzelf niet vast, want ik wil niet hypocriet zijn. Als u wilt dat ik over het vasten spreek, dan vraag ik u of u mij de genade wilt schenken om te vasten. Ik vraag u deze genade.” Ik was jaloers op de anderen, en omdat Maria dikwijls spreekt over de goede vruchten die door vasten worden bekomen, zei ik tegen haar: “Wilt u niet dat ook ik vrucht draag?” Kort daarna ontmoette ik een Mexicaanse vriend die volledig is bekeerd in Medjugorje en die daarna een groot apostolaat voor Medjugorje is begonnen, door de boodschappen via de televisie in heel Mexico te verspreiden. We spraken wat met elkaar over de verschillende manieren waarop je apostolaat kunt uitoefenen en ik vroeg hem: “Als het jou aan iets ontbreekt om je apostolaat te kunnen uitoefenen, wat doe je dan?” En hij antwoordde: “Alles wat ik nodig heb voor mijn apostolaat, vraag ik aan de heilige Maagd, echt alles: geld, gezondheid, alle materiële en geestelijke zaken. Zij geeft je alles wat je nodig hebt of wat anderen nodig hebben… als je doet wat ze zegt!” Dat was een “ALS”, dat mijn leven heeft veranderd. Meteen lichtte het begrip vasten op in mijn geweten en ik zei tegen de heilige Maagd dat ik haar onder vier ogen wilde spreken. Toen kondigde ik Maria aan: “Vanaf morgen doe ik alles wat je zegt.” En het is alsof deze woorden mij de genade hebben geschonken. “Morgen ga ik vasten op water en brood. Geef me deze genade. U weet dat ik niet de moedigste ben, dus ik vraag om het volgende teken: dat ik morgen (een vrijdag) gedurende de hele vastendag geen hongergevoel zal hebben en ook geen trek in eten.” En ze heeft het gedaan. Ik heb heel die dag gevast op water en brood, en ook ’s avonds was ik nog in topvorm. Zo heb ik de genade van het vasten ontvangen. We moeten er om vragen.

Veel zieken vasten niet en dat is normaal, maar het is ook goed om te weten dat het vasten bepaalde ziekten kan genezen. Hierbij wil ik nadrukkelijk zeggen, dat u de medische voorschriften van uw arts niet terzijde mag schuiven. Wel kunt u met uw arts bespreken of u bijvoorbeeld gedeeltelijk zou kunnen vasten. Het zou gevaarlijk zijn als u opeens niet meer uw medicijnen zou innemen en ze zou weggooien. Dat is geenszins de bedoeling. Maar misschien dat u bijvoorbeeld één maaltijd per week van uw arts mag vasten op water en brood, zonder dat hij dit bedreigend vindt voor uw gezondheid. Ik ken iemand die een maagziekte had en die om die reden nooit vastte. Op een dag werd hij gewaar in gebed dat hij werd uitgenodigd om te vasten. En dit vasten heeft zijn maag genezen. Maar voor iedere persoon is dit anders. U moet echt voorzichtig zijn en zeker diegenen die veel medicijnen moeten innemen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x