Preek op 19-01-2017, donderdag in de 2e week door het jaar I, diaken Eelke Ligthart

Preek op 19-01-2017, donderdag in de 2e week door het jaar I, diaken Eelke Ligthart

De afgelopen dagen hebben we in de evangelie lezingen diverse twist gesprekken gehoord van Jezus met de Farizeeën. Waarom Hij op sabbat mensen genas, de man met de verschrompelde hand. De verlamde man wiens zonden Jezus vergaf. De farizeeën hadden zo hun commentaar: Hij is bezeten door een onreine geest.

Marcus geeft in dit evangelie een overzicht van de zending van Jezus en gaande weg worden zijn leerlingen er meer en meer bij betrokken. In vers 15 t/m 17 krijgen de twaalf aangestelden zelfs de macht om demonen uit te drijven.

Het volk dat Jezus volgde, zoveel dat er zelfs van een grote voksmenigte wordt gesproken, wordt aangetrokken door het woord van Jezus en door de genezingen die Hij deed. Zij waren enthousiast, een man die hun leven kon veranderen.

Ondanks dat het volk enthousiast was en Jezus overal volgde, waren de Farizeeën uitgesproken vijandig. De populariteit van Jezus kwam hen slecht uit, want ze werden door Jezus meerdere keren op hun nummer gezet. Later zal ook het volk zich tegen Jezus keren, maar nu zijn ze helemaal door Jezus gewonnen. Er moet zelfs een vissersbootje worden gevonden uit voorzorg tegen het opdringen van de menigte. De apostelen worden van gewone vissers, mensenvissers. Stap voor stap zullen ze dat gaan ontdekken. Ontdekken dat zij het voorbeeld van Jezus moeten volgen om de pijn van mensen te verlichten, de onverschilligheid en de zonde van de mensen te bestrijden

De komst van het volk, iedere dag bij Jezus, hun enthousiasme, is namelijk nog geen echt geloof. Ze herkennen Jezus nog niet in zijn ware gedaante en zijn ware aard. Dat doen wel de onreine geesten. Ze schreeuwen: “Gij zijt de zoon van God”. Jezus verbood hen echter om hem bekend te maken. Hij zoekt geen succes en grote triomftochten. Ons geloof in Jezus gaat niet gepaard met storm en wind, maar is een stille ontdekking, een vaak langzame groei naar een persoonlijke God. Het Rijk van God is precies zo…..het groeit diep in ons rondom ons waar mensen goed zijn voor elkaar. De leerlingen worden ook langzaam gevormd en bij hen dringt langzaam de ware aard en bedoeling van Jezus door. Laten ook wij in de stilte leren ontdekken en begrijpen wat Jezus bedoeld. Gods Rijk is een stille ontdekking en een langzame groei naar een persoonlijke God.

Het zal diep in ons en rondom ons groeien, daar waar mensen goed zijn voor elkaar. Jezus vormt zijn leerlingen en wil ook de mensen, ons op die weg zetten. Laten we ons niet verleiden en afleiden wat er fout gaat in de wereld en bij onszelf, maar ontmoeten we de Heer in de viering van de H. Eucharistie. Amen.

Subscribe
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments